Detail předmětu
Chemie přírodních látek II
FCH-MC_CHPL2Ak. rok: 2023/2024
Předmět Chemie přírodních látek II je zaměřen na minoritní složky lidské potravy. To jsou např. trpké látky, vitaminy, barviva, aromatické, chuťové a vonné látky a látky aditivní. Studenti se seznámí se strukturou a chemickými vlastnostmi uvedených minoritních složek potravin. Důraz ve výuce tohoto předmětu bude kladen na studium reakcí a změn, kterým uvedené minoritní složky podléhají při zpracování a skladování potravin.
Jazyk výuky
čeština
Počet kreditů
4
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Pro úspěšné absolvování kurzu je nutné mít podrobné znalosti o základních složkách lidské potravy, tj. o bílkovinách, tucích a sacharidech.
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Zkouška bude probíhat písemnou formou, celkem 10 otázek po 10 bodech. Limit pro úspěšné splnění zkoušky je 50 bodů (50 %). Při hraničním hodnocení může vyučující přistoupit k ústnímu přezkoušení. Celkové hodnocení odpovídá systému ECTS.
Účast na přednáškách není povinná, ale doporučuje se.
Účast na přednáškách není povinná, ale doporučuje se.
Učební cíle
Cílem kurzu je ukázat studentům přírodní látky jako soubor chemických sloučenin s určitými vlastnostmi. Naučit studenty vyvozovat z chemických vlastností těchto sloučenin patřičné závěry, které budou aplikovat při veškerých technologických operacích s potravinami.
Studenti získají přehled o důležitých minoritních složkách potravin, zejména o chemických vlastnostech, struktuře a reaktivitě.
Základní literatura
Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin I a II Ossis, Tábor 2009. (CS)
Doporučená literatura
deMan J. M., Finley J.W., Hurst W. J., Lee C. Y.: Principles of Food Chemistry, Springer International Publishing AG, 2019 (EN)
eLearning
eLearning: aktuální otevřený kurz
Typ (způsob) výuky
Přednáška
26 hod., nepovinná
Vyučující / Lektor
Osnova
Předmět Chemie přírodních látek II je zaměřen na minoritní složky lidské potravy (trpké látky, vitaminy, barviva, aromatické, chuťové a vonné látky, aditivní látky aj.). Studenti se seznámí se strukturou a chemickými vlastnostmi uvedených minoritních složek potravin. Důraz ve výuce tohoto předmětu bude kladen na studium reakcí a změn, kterým uvedené minoritní složky podléhají při zpracování a skladování potravin.
1. Přehled přírodních látek, voda v biomateriálech
2. Prvkové složení biologických systémů
3. Aminokyseliny a bílkoviny
4. Monosacharidy, oligosacharidy, polysacharidy.
5. Glykosidy v přírodě, struktura, charakterizace.
6. Enzymatické hnědnutí a další chemické změny
7. Vitaminy
8. Vonné látky, trpké látky a aromatické látky
9. Látky prodlužující údržnost, konzervanty
10. Přírodní látky upravující aroma
11. Přírodní látky upravující barvu - tetrapyrroly, flavonoidy, karotenoidy
12. Přírodní fenolické látky, alkaloidy a izoprenoidy
13. Praktická část (senzorické ukázky vonných látek)
1. Přehled přírodních látek, voda v biomateriálech
2. Prvkové složení biologických systémů
3. Aminokyseliny a bílkoviny
4. Monosacharidy, oligosacharidy, polysacharidy.
5. Glykosidy v přírodě, struktura, charakterizace.
6. Enzymatické hnědnutí a další chemické změny
7. Vitaminy
8. Vonné látky, trpké látky a aromatické látky
9. Látky prodlužující údržnost, konzervanty
10. Přírodní látky upravující aroma
11. Přírodní látky upravující barvu - tetrapyrroly, flavonoidy, karotenoidy
12. Přírodní fenolické látky, alkaloidy a izoprenoidy
13. Praktická část (senzorické ukázky vonných látek)
Konzultace v kombinovaném studiu
26 hod., nepovinná
Vyučující / Lektor
eLearning
eLearning: aktuální otevřený kurz