Detail předmětu
Zpracování a valorizace průmyslových odpadů
FCH-MC_ZVPOAk. rok: 2023/2024
Tento studijní předmět se zabývá rozsáhlou problematikou zpracování, recyklace a valorizace odpadů z potravinářského průmyslu a studenty seznamuje s direktivními, ekonomickými a dalšími nástroji v rámci odpadového hospodářství. Akcent je položen na vymezení míst vzniku odpadu, charakteristiku odpadů a především zpracování odpadů s využitím mikroorganismů a moderních metod a technologií jejichž vliv na životní prostředí je minimální.
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Student je schopný analyzovat odpadní materiál s využitím vhodné techniky, orientuje se v legislativě odpadového hospodářství, je schopný navrhnout a řídit technologii pro zpracování nebo valorizaci odpadů z potravinářského průmyslu.
Prerekvizity
Student je schopný analyzovat odpadní materiál s využitím vhodné techniky, orientuje se v legislativě odpadového hospodářství, je schopný navrhnout a řídit technologii pro zpracování nebo valorizaci odpadů z potravinářského průmyslu.
Literatura
Chandrasekaran M.: Valoriozation of food processing by-products, CRC Press, 2013, 978-1-4398-4885-2 (EN)
Thakur M., Modi V.K., Khedkar R., Singh K.: Sustainable Food Waste Management: Concepts And Innovations, Springer 2020. ISBN 9789811589676 (EN)
Ghosh S.K., Bhattacharya Ch., Satyanarayana S.V., Varadarajan S.: Emerging, Technologies for Waste Valorization and Environmental Protection, Springer, 2020, ISBN 9789811557361 (EN)
D'Urso O.F., Palmiro, P.: Biotransformation of Agricultural waste and by-products : the food, feed, fibre, Fuel (4F) economy, Elsevier, 2016. ISBN:0128036486 (EN)
Dohányos M., Zábranská J., Jeníček P., Fialka P., Kajan M.: Anaerobní čistírenské technologie (CS)
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Předmět je ukončen úspěšným absolvováním ústní zkoušky. Při ústní zkoušce bude studentovi položena jedna otázka z problematiky oboru v souladu s osnovou předmětu. Hodnocena bude úroveň znalostí studenta a schopnost reagovat na zadané otázky. Hodnocení zkoušky odpovídá systému ECTS.
Jazyk výuky
Osnovy výuky
Tento studijní předmět se zabývá rozsáhlou problematikou zpracování, recyklace a valorizace odpadů z potravinářského průmyslu a studenty seznamuje s direktivními, ekonomickými a dalšími nástroji v rámci odpadového hospodářství. Akcent je položen na vymezení míst vzniku odpadu, charakteristiku odpadů a především zpracování odpadů s využitím mikroorganismů a moderních metod a technologií jejichž vliv na životní prostředí je minimální.
1. Úvod do studia
2. Odpady a jejich vlastnosti
3. Aerobní technologie zpracování odpadů
4. Kompostování odpadů
5. Anaerobní technologie zpracování odpadů
6. Čištění odpadních vod
7. Recyklace odpadů
8. Biorafinerie, valorizace odpadů
9. Skládkování, spalování odpadů
10. Analýza odpadů
11. Praktická část (exkurze)
12. Praktická část (exkurze)
13. Praktická část (exkurze)
Cíl
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program NPCP_CHMA magisterský navazující
specializace CHBL , 2. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinně volitelný
specializace BF , 2. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinně volitelný - Program NKCP_CHPL magisterský navazující, 2. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program NPCP_CHPL magisterský navazující, 2. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný