Detail projektu

Vývoj a využití progresivních postupů při zpracování, analýze a hodnocení potravin, potravinářských surovin a odpadů.

Období řešení: 01.03.2021 — 28.02.2022

O projektu

V rámci DSP Potravinářská chemie budou řešeny práce studentů zaměřené na vývoj a následné využití moderních progresivních postupů zpracování potravin, potravinářských surovin a odpadů. Součástí bude aplikace pokročlých instrumentálních a molekulárních technik k analýze autenticity potravin a obsahu, účinku a stability aktivních látek. Pozornost bude věnována i vývoji aktivních obalů. Koncept cirkulární ekonomiky bude aplikován při komplexním zpracování, využití a valorizaci odpadních surovin ze zemědělství a potravinářství.

Označení

FCH-S-21-7483

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Útvary

Ústav chemie potravin a biotechnologií
- interní (01.01.2021 - 31.12.2021)
Fakulta chemická
- příjemce (01.01.2021 - 31.12.2021)

Zdroje financování

Vysoké učení technické v Brně - Vnitřní projekty VUT

- plně financující (2021-01-01 - 2022-12-31)

Výsledky

BRÁZDA, V.; PORUBIAKOVÁ, O.; CANTARA, A.; BOHÁLOVÁ, N.; COUFAL, J.; BARTAS, M.; FOJTA, M.; MERGNY, J. G-quadruplexes in H1N1 influenza genomes. BMC GENOMICS, 2021, vol. 22, no. 1, p. 1-11. ISSN: 1471-2164.
Detail

KŘIKALA, J.; DIVIŠ, P. Utilization of waste material from wine production as a binding agent in DGT technique for heavy metals analysis in aquatic systems. Studentská konference Chemie je život 2021. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2021. p. 44-45. ISBN: 978-80-214-6002-7.
Detail

MÁROVÁ, I. A brief overview of global biotechnology. Biotechnology and Biotechnological Equipment, 2021, vol. 35, no. 1, p. 354-363. ISSN: 1314-3530.
Detail

JUREČKOVÁ, Z.; DIVIŠ, P.; CETKOVSKÁ, J.; VESPALCOVÁ, M.; POŘÍZKA, J.; ŘEZNÍČEK, V. Fruit Characteristics of Different Varieties of Cornelian Cherry (Cornus mas L.) Cultivated in the Czech Republic. Erwerbs-Obstbau, 2021, vol. 63, no. 2, p. 143-149. ISSN: 1439-0302.
Detail

VÍTOVÁ, E.; ZEMANOVÁ, J.; MAHDALOVÁ, M.; ŠIMÍČKOVÁ, A. Senzorická kvalita sýrových analogů vyrobených s přídavkem vybraných ořechových olejů. Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. Mendelu Brno: Mendelu Brno, 2021. s. 198-206. ISBN: 978-80-7509-785-9.
Detail

MONTI, P.; BRÁZDA, V.; BOHÁLOVÁ, N.; PORUBIAKOVÁ, O.; MENICHINI, P.; SPECIALE, A.; BOCCIARDI, R.; INGA, A.; FRONZA, G. Evaluating the Influence of a G-Quadruplex Prone Sequence on the Transactivation Potential by Wild-Type and/or Mutant P53 Family Proteins through a Yeast-Based Functional Assay. Genes, 2021, vol. 12, no. 2, p. 1-13. ISSN: 2073-4425.
Detail

KUBÁŇ, P.; RYŠAVÁ, L.; DVOŘÁK, M. Capillary electrophoresis for the automated extraction and analysis of dried blood spots in clinical analysis. 2021.
Detail

PORUBIAKOVÁ, O.; CANTARA, A.; PŘEPECHALOVÁ, V.; BRÁZDA, V. Comparison between synthetic and natural G4-ligands and the effects of their binding to DNA. 2021. p. 1 (1 s.).
Detail

KOVALČÍK, A. Applications of Biodegradable Polymers for Fused Deposition Modeling 3D Printing. 27th Bio-Environmental Polymer Society Meeting, June 23-25, 2021, Hosted by Rowan University. Glassboro, NJ, USA: Rowan University, 2021.
Detail

Denisa Langová, Renata Pavelková, Ivana Márová. Antimicrobial activity of nanofibers enriched by essential oils against Cutibacterium acnes and Staphylococcus epidermidis. Brno: Masarykova univerzita, Mikrobiologický ústav LF MU a FN u sv. Anny v Brně, 2021. p. 20-20.
Detail

ORLIČ, J.; GRŽETIČ, I.; GOESSLER, W.; BRAEUER, S.; ČÁSLAVSKÝ, J.; POŘÍZKA, J.; ILIJEVIČ, K. Artificial cellulose standards as calibration standards for wavelength-dispersive X-ray fluorescence analysis of elements in plant samples. Nuclear Instruments and Methods in Physics Research B, 2021, vol. 502, no. 1, p. 106-117. ISSN: 0168-583X.
Detail

HOOVÁ, J.; HORŇÁKOVÁ, N.; SKOUMALOVÁ, P.; MÁROVÁ, I. Nanoencapsulation of Matricaria Chamomilla. NANOCON 2021- Abstracts. 1. 2021. p. 114-114. ISBN: 978-80-88365-00-6.
Detail

Špitálský, Z., Kováčová, M., Kovalčík, A. VLASTNOSTI A ŠTRUKTÚRA P3HB-CO-4HB STRÚN PRE 3D TLAČ. Zborník abstraktov, 73. ZJAZD CHEMIKOV, 6.-10. september 2021, VysokéTatry, Horný Smokovec. Horný Smokovec: Slovenská chemická spoločnosť a Česká společnost chemická, 2021. s. 138-138.
Detail

VÍTOVÁ, E.; ZEMANOVÁ, J.; VESPALCOVÁ, M. ARONIE – hodnotný přírodní zdroj zdraví prospěšných látek. Výživa a potraviny. Výživa servis s.r.o. GM FP, 2021, roč. 76, č. 5, s. 122-124. ISSN: 1211-846X.
Detail

BLANKA, M.; DVOŘÁK, M.; RYŠAVÁ, L.; GEBAUER, P.; MALÁ, Z.; KUBÁŇ, P. At-line coupling of hollow fiber liquid-phase microextraction to capillary electrophoresis for trace determination of acidic drugs in complex samples. Talanta, 2021, vol. 3, no. 2, p. 238-247. ISSN: 0039-9140.
Detail

SLAVÍKOVÁ, Z.; POŘÍZKA, J.; NÁBĚLEK, J.; DIVIŠ, P. Nutritional properties of wheat bran protein isolates. Studentská odborná konference Chemie je život 2021. první. Purkyňova 464/118, 612 00 Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2021. p. 56-57. ISBN: 978-80-214-6002-7.
Detail

MÁROVÁ, I.; KUNDRÁT, V.; VUT v Brně: Způsob rozpouštění biodegradabilních polyesterů. 308735, patent. (2021)
Detail