Detail publikace

IZOLACE DNA Z TECHNOLOGICKY ZPRACOVANÝCH POTRAVIN S VYUŽITÍM MAGNETICKÝCH NOSIČŮ

TROJÁNEK, Z. KOVAŘÍK, A. ŠPANOVÁ, A. RITTICH, B. HORÁK, D.

Originální název

IZOLACE DNA Z TECHNOLOGICKY ZPRACOVANÝCH POTRAVIN S VYUŽITÍM MAGNETICKÝCH NOSIČŮ

Anglický název

DNA EXTRACTION FROM PROCESSED FOOD USING MAGNETIC PARTICLES

Typ

konferenční sborník (ne článek)

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Byla vyvinuta metoda izolace DNA kombinující prvky klasické metody CTAB a magnetických nosičů. Množství a čistota izolované DNA je srovnatelná s metodou CTAB a komerčními kity. Mezi výhody metody patři citlivost, rychlost a cena, která je desetkrát nižší oproti použití komerčních kitů. Přepokládáme využití vyvinutého postupu při analýze širokého spektra technologicky zpracovaných potravin obsahujících vysoce degradovanou DNA v nízkých koncentracích (sterilizovaná zelenina, kompoty, marmelády, ovocné šťávy apod.).

Anglický abstrakt

We developed DNA extraction method combining classical CTAB method and magnetic particles. The quantity and purity of the isolated DNA is comparable to the CTAB method and commercial kits. The advantages of this method are sensitivity, speed and price that is ten times lower than using commercial kits. We expect, that we use this method for the analysis of a wide range of processed food with highly degraded DNA at low concentrations (sterilized vegetable, fruit compotes, jams, fruit juices, etc.).

Klíčová slova

Izolace DNA z potravin, magnetické nosiče, polymerásová řetězová reakce v reálném čase (qPCR)

Klíčová slova v angličtině

DNA extraction from processed food, magnetic particles, real time polymerase chain reaction (qPCR)

Autoři

TROJÁNEK, Z.; KOVAŘÍK, A.; ŠPANOVÁ, A.; RITTICH, B.; HORÁK, D.

Vydáno

19. 10. 2014

Strany počet

1

BibTex

@proceedings{BUT111710,
  editor="TROJÁNEK, Z. and KOVAŘÍK, A. and ŠPANOVÁ, A. and RITTICH, B. and HORÁK, D.",
  title="IZOLACE DNA Z TECHNOLOGICKY ZPRACOVANÝCH POTRAVIN S VYUŽITÍM MAGNETICKÝCH NOSIČŮ 
",
  year="2014",
  pages="1"
}