Přístupnostní navigace

Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

FCH VUT

Menu
  • Pro uchazeče Submenu
    • Studuj chemii na VUT
    • Nabídka programů
    • Jak se dostat na FCH
    • Přípravné kurzy
    • Den otevřených dveří
    • Kontakty

    E-přihláška

  • Pro Studenty Submenu
    • Aktuality
    • Informace ke studiu
    • Studijní programy
    • Pro prváky
    • Knihovna
    • Studium a stáže v zahraničí
    • Pracovní nabídky
    • Den chemie
    • Chemici z VUT
    • Stipendia
    • Studijní předpisy
  • Věda a výzkum Submenu
    • Témata
    • Centrum materiálového výzkumu
    • Výzkumné skupiny
    • Výsledky VaV
    • Projekty
    • Úspěchy a ocenění
    • Konference a soutěže
    • Kvalifikační řízení
  • Spolupráce Submenu
    • Firemní spolupráce
    • Zahraniční spolupráce
    • Fórum Chemistry and Life
    • Střední školy a FCH
    • Noc vědců
  • O fakultě Submenu
    • Organizační struktura
    • Historie fakulty
    • Kalendář akcí
    • Fotogalerie
    • Absolventi
    • Reklamní předměty
    • Fakultní časopis
    • Pro média
    • Informační tabule
    • Sociální bezpečí
    • Ochrana osobních údajů
    • Kontakty
  • EN
  • Přihlásit se

    Přihlásit se

    • Intranet FCH
    • Web FCH
    • Mail FCH
    • Intraportál
    • Studis
    • Elearning
    • WIKI FCH
    • Věstník VaV
  • Hledat
  • EN

Zavřít

  1. FCH
  2. Web fakulty chemické VUT v Brně
  3. Zprávy z FCH
  4. Potravináři radí: Není jídlo jako jídlo aneb „krizový“ jídelníček do karantény

Potravináři radí: Není jídlo jako jídlo aneb „krizový“ jídelníček do karantény

Naše vnímavost k nákaze koronavirem nebo jiným virovým onemocněním zásadně závisí na naší imunitě. I když není ještě zcela vyjasněno, jak si virus vybírá své hostitele, určitě můžeme imunitu preventivě podpořit i správnou výživou. To platí i pro naše studenty a všechny mladé lidi a děti, i když se zdají být méně ohroženou skupinou. Jíme přece každý den a máme možná trošku více času zamyslet se, co si dáme dobrého. O tom bude nový seriál z Ústavu chemie potravin a biotechnologií.

Autor: envato.com

Nosíte roušky, dbáte na správnou hygienu, ale myslíte i na podporu vlastní imunity?

Sdělovací prostředky jsou plné návodů na domácí roušky a na dodržování správných hygienických pravidel, což je samozřejmě základem pro omezení šíření nákazy. Během těchto dnů je nejlepší vyhýbat se veřejnosti a raději zůstat doma v dobrovolné karanténě. Karanténa u řady obyvatel znamenala preventivní obstarání obrovských zásob potravin, které se obvykle skládají z bílé mouky, těstovin, rychlých omáček a jiných trvanlivých potravin. Některé z velkých řetězců už začaly omezovat hmotnost jednoho nákupu „jen“ na 80 kg!!! Jakou kvalitu ale má tento typ výživy a dodá nám dostatek sil?

Podle různých studií i nuda může podpořit zdravé stravování. Někteří jedinci izolovaní v karanténě mají přímo nutkání vymýšlet nové věci. A to je dobře! Máme čas, tak se pokusme inovovat a zaměřit jídelníček správným směrem, třeba i s využitím trvanlivých potravin doplněných něčím čerstvým. Naučme se tedy jíst tak, aby to vedlo k podpoře vlastní imunity, budeme to jistě nutně potřebovat i v blízké či vzdálenější budoucnosti. Naučme to i naše děti, ty větší i ty menší.

Těstoviny s kečupem a tabletka doplňku stravy pro podporu imunity určitě nestačí

Když už ty zásoby máme, musíme je přece zkonzumovat! Ale strava složená převážně z moučných jídel a klasických těstovin je plná sacharidů a tak nám dodá maximálně chvilkový pocit nasycení a přísun nějaké energie. Základem pro budování imunity jsou však bílkoviny, vitaminy, minerální látky a další složky výživy, které jsou v podobných potravinách přítomny spíše omezeně. Zásadní vliv má pak celková životospráva, dostatek kalorií a živin z kvalitních potravin a zdravý spánek. Pojďme se podívat na pár druhů méně obvyklých trvanlivých potravin, které ale v této době mohou pomoci i v boji proti virům.

Autor: envato.com

Začínáme psát seriál o „krizových“ potravinách

Každý týden uvedeme jeden nový díl seriálu. Naším cílem není produkovat stylové recepty s prezentací vhodné do celostátních soutěží, luxusních restaurací nebo časopisů, ale poskytnout informace o normálních (i když méně obvyklých) potravinách, které mohou v této době podpořit naše těla, abychom si mohli udržet fyzickou rovnováhu a aktivovat obranné systémy, jak jen to jde.

Díl první: Luštěniny a obiloviny

Luštěniny jsou často považovány za „maso chudých“. Jsou jedny z levných a nejbohatších rostlinných zdrojů výživy. Semena luskovin jsou kromě významného obsahu bílkovin také dobrým zdrojem pomalu se uvolňujících sacharidů. Škrob z luštěnin má unikátní vlastnosti v porovnaní se škroby obilovin, a to především v obsahu množství rezistentního škrobu, který slouží jako potrava pro střevní mikroflóru. Z vitaminů a minerálů zde najdeme významněji zastoupenou kyselinu listovou a B6, který je nepostradatelný i pro normální funkci lymfocytů bojujících s virovými onemocněními. Mnoho lidí vyřazuje luštěniny z jídelníčku pro jejich častou nadýmavost. Tyto aspekty lze překonat vhodnou úpravou před konzumací. Namáčení pomáhá dostat nadýmavé látky do vody a jejich odstranění následným promytím. Tepelná úprava luštěnin vede k lepší dostupnosti proteinů. Klíčení luštěnin, například u mungo klíčků, zas zlepšuje nutriční kvalitu semen, především v lepší dostupnosti obsahu vitaminů sk. B.

Autor: envato.com

K běžným a nejvíc využívaným obilovinám patři pšenice. Bohužel konzumace produktů z vymleté mouky z pšeničného zrna, které bylo zbaveno obalových vrstev, nám slouží jako bohatý zdroj energie ve formě sacharidů bez dalších důležitých látek s nutričním a zdravotním významem.

Mezi obiloviny však patří i ječmen, který se využívá především v pivovarnictví. V řadě studií již byly prokázány pozitivní zdravotní účinky jeho konzumace! Je to především proto, že ječné zrno obsahuje nejvyšší množství beta-glukanů ze všech dostupných obilovin. Beta-glukany jsou látky, kterých je teď v lékárnách nedostatek, protože podporují imunitní reakce. Obvykle se izolují z hlívy ústřičné.

Druhou obilovinou, která obsahuje určité množství beta-glukanů, je oves. Oves, ať už ve formě zrn nebo i ovesných vloček díky obsahu dalších bioaktivních látek navíc působí i proti nádorům tlustého střeva a taky antidepresivně. Obsahuje látky, které uklidňují při přepracovanosti.

Pseudoobiloviny jsou rostliny, které mají kuchyňské využití jako obiloviny. Patří sem však druhy, které jsou méně využívané a často zbytečně opomíjené. Pseudoobiloviny, na které je dobré v této době vzpomenout, jsou amarant a quinoa.

Amarant má vysoký nutriční potenciál a jeho aminokyselinové složení se dá přirovnat spíše ke kvalitní živočišné bílkovině než méně hodnotné rostlinné. Amarantová bílkovina se často přidává do enterálních výživ pacientů. Mimořádné nutriční vlastnosti amarantu a quinoy plynou z jejich pravidelné konzumace. Mimo jiné se v nich nachází vysoké množství esenciální aminokyseliny lysinu, který urychluje hojení oparů vznikajících virovým onemocněním a chrání před jejich dalším výskytem. Proto se u něj předpokládá, že podpoří imunitu i v boji s jinými virovými nákazami.

Cereálie jako zdroje vitaminů a minerálů

(Pseudo)obiloviny, luštěniny, semena a ořechy jsou hlavními zdroji minerálu zinku, který přispívá ke zmírnění prvotních příznaků prochladnutí a virových onemocnění, také urychluje jejich léčbu.

Při různých typech virových onemocnění se doporučuje zvýšit množství vitaminu C. Dokáže zmírnit projevy prochladnutí a snížit množství symptomů spojených s onemocněním a tím zkrátit jeho trvání. Prostřednictvím jednostranné stravy může dojít k nedostatku vitaminu C, který vede k pocitům únavy a snížené výkonnosti. Tohle je často příklad klasické jarní únavy, která vzniká i na základě nedostatečného příjmu ovoce a zeleniny v zimních měsících. Všechny uvedené cereálie obsahují také dostatek vitaminů B komplexu, které jsou rovněž zapojeny v podpoře imunity a celkové fyzické aktivity.

V boji proti nemocem a k lepší imunitě nám pomáhá i vitamin D, který se vytváří z prekurzorů při ozáření kůže slunečním zářením. V zimních měsících proto může dojít k jeho nedostatku. Dle různých meta-analýz může přísun vitaminu D pomoct v prevenci infekcí horních dýchacích cest. Kromě využití UV záření můžeme vitamin D získat i z rybího tuku.

Autor: envato.com

„Krizový“ jídelníček na posílení imunity vhodný pro (nejen) mladé lidi by mohl vypadat například takto:

Na snídani si můžeme dát vícezrnné pečivo s kvalitními sýry, šunkou a zeleninou, nebo vaječnou omeletu s listovým salátem. Někteří upřednostní kaši, tak nejlépe z (pseudo)cereálií.

Ke svačině dáme prostor probiotikům v podobě jogurtu nebo kysaného nápoje, který podpoříme lžící ovesných vloček s proimunitními beta-glukany, případně s přídavkem bobulového ovoce.

K obědu si můžeme dopřátt například kvalitní kousek masa (steak, dušená příprava) s jednou z neobvyklých příloh (amarant/quinoa), nebo také s běžnou rýží obohacenou luštěninou (čočka:rýže = 1:1). Nezapomínáme na zeleninový salát, například z červené řepy.

Svačinka nebo něco dobrého: Když jsme teď dobrovolně zavření a přišli jsme o množství radostí, můžeme („musíme“) si alespoň trochu zamlsat. Tabulka kvalitní čokolády nám dodá množství polyfenolických látek, a navíc obsahuje aminokyselinu tryptofan, která příznivě ovlivňuje naši psychiku. Citrusové ovoce zase dodá dostatek vitaminu C. Směs cereálií, oříšků a sušeného ovoce je určitě lepší než chipsy!

A co k večeři? Pokud budeme večeři řešit jako teplou, můžeme dát prostor rybám. Pokud se rozhodneme pro studenou variantu, nic špatného neuděláme s pomazánkou (rybí, avokádová). Zkuste také třeba salát z různých druhů listové zeleniny, semínek a ořechů, kvalitního sýra (například kozí), mungo klíčků a s dobrou zálivkou. Labužníci mohou přidat i zrníčka z granátového jablka. A k tomu něco celozrnného.

Před spaním sklenici teplého mléka s medem, pomodlit a spát 😊

V našem seriálu budeme pokračovat a uvítáme diskusní příspěvky všeho druhu. Příště na téma probiotika…

Autoři: Andrea Němcová, Ivana Márová


Publikováno 02.04.2020 07:26
Odkaz https://www.fch.vut.cz/f96620/d197858

Pro uchazeče

  • Studuj chemii na VUT
  • Nabídka programů
  • Jak se dostat na FCH
  • Přípravné kurzy
  • Den otevřených dveří
  • Kontakty
  • E-přihláška

Pro Studenty

  • Aktuality
  • Informace ke studiu
  • Studijní programy
  • Pro prváky
  • Knihovna
  • Studium a stáže v zahraničí
  • Pracovní nabídky
  • Den chemie
  • Chemici z VUT
  • Stipendia
  • Studijní předpisy

Věda a výzkum

  • Témata
  • Centrum materiálového výzkumu
  • Výzkumné skupiny
  • Výsledky VaV
  • Projekty
  • Úspěchy a ocenění
  • Konference a soutěže
  • Kvalifikační řízení

Spolupráce

  • Firemní spolupráce
  • Zahraniční spolupráce
  • Fórum Chemistry and Life
  • Střední školy a FCH
  • Noc vědců

O fakultě

  • Organizační struktura
  • Historie fakulty
  • Kalendář akcí
  • Fotogalerie
  • Absolventi
  • Reklamní předměty
  • Fakultní časopis
  • Pro média
  • Informační tabule
  • Sociální bezpečí
  • Ochrana osobních údajů
  • Kontakty

Vysoké učení technické v Brně

Vysoké učení technické v Brně

Fakulta chemická

Purkyňova 464/118
612 00 Brno

www.fch.vut.cz
info@fch.vut.cz

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Copyright © 2025 VUT

Prohlášení o přístupnosti Informace o používání cookies

Nahoru