Přístupnostní navigace

Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

FCH VUT

Menu
  • Pro uchazeče Submenu
    • Studuj chemii na VUT
    • Nabídka programů
    • Jak se dostat na FCH
    • Přípravné kurzy
    • Den otevřených dveří
    • Kontakty

    E-přihláška

  • Pro Studenty Submenu
    • Aktuality
    • Informace ke studiu
    • Studijní programy
    • Pro prváky
    • Knihovna
    • Studium a stáže v zahraničí
    • Pracovní nabídky
    • Den chemie
    • Chemici z VUT
    • Stipendia
    • Studijní předpisy
  • Věda a výzkum Submenu
    • Témata
    • Centrum materiálového výzkumu
    • Výzkumné skupiny
    • Výsledky VaV
    • Projekty
    • Úspěchy a ocenění
    • Konference a soutěže
    • Kvalifikační řízení
  • Spolupráce Submenu
    • Firemní spolupráce
    • Zahraniční spolupráce
    • Fórum Chemistry and Life
    • Střední školy a FCH
    • Noc vědců
  • O fakultě Submenu
    • Organizační struktura
    • Historie fakulty
    • Kalendář akcí
    • Fotogalerie
    • Absolventi
    • Reklamní předměty
    • Fakultní časopis
    • Pro média
    • Informační tabule
    • Sociální bezpečí
    • Ochrana osobních údajů
    • Kontakty
  • EN
  • Přihlásit se

    Přihlásit se

    • Intranet FCH
    • Web FCH
    • Mail FCH
    • Intraportál
    • Studis
    • Elearning
    • WIKI FCH
    • Věstník VaV
  • Hledat
  • EN

Zavřít

  1. FCH
  2. Web fakulty chemické VUT v Brně
  3. Zprávy z FCH
  4. Sladký odkaz Jaroslava Dědka: 135 let od narození experta na cukrovarnictví

Sladký odkaz Jaroslava Dědka: 135 let od narození experta na cukrovarnictví

Dnes je tomu právě 135 let, co se narodil Jaroslav Dědek, chemik a expert na cukrovarnictví. Tento významný vědec a analytik zanechal významnou stopu také na Vysokém učení technickém v Brně (VUT), kde byl od roku 1929 mimořádným a od roku 1934 řádným profesorem na Ústavu chemické technologie potravin a uhlohydrátů. V akademickém roce 1934/1935 také zastával funkci děkana odboru chemického inženýrství.

Jaroslav Dědek v laboratoři. | Autor: Archiv Daniela Froňka, LCaŘ 128, č. 1, leden 2012

Jaroslav Dědek (1890–1962) byl významnou osobností české chemie a průkopníkem cukrovarnického výzkumu. V době, kdy cukrovarnictví v českých zemích procházelo rychlým rozvojem, se výrazně podílel na zavádění moderních technologií a výzkumu. Jeho působení na VUT posílilo postavení univerzity jako jednoho z center chemického inženýrství a potravinářských technologií.

Od pražských studií k vrcholu cukrovarnického výzkumu

Jaroslav Dědek se narodil 12. června 1890 do rodiny gymnaziálního profesora. Byl všestranně nadaný — zajímala ho architektura, hudba i malířství — nakonec však zvítězila chemie, kterou vystudoval na Českém vysokém učení technickém v Praze (ČVUT). Zde také později v roce 1917 získal doktorát z teoretické organické chemie.

Kromě pražské techniky působil Dědek i na Univerzitě Karlově (UK) a krátce v berlínské firmě AGFA. Za první světové války pracoval místo odvodu v laboratoři při Německé universitě v Praze a po válce se naplno ponořil do bádání ve Výzkumné stanici cukrovarnické v Praze při ČVUT, kde vedl fyzikálně-chemické oddělení. Roku 1925 odjel do Dánska, kde vybudoval centrální výzkumnou základnu pro tamní cukrovarnický průmysl a v roce 1928 se na ČVUT habilitoval na docenta v oboru cukrovarnictví a výroby uhlohydrátů.

Rozvoj chemického inženýrství na VUT

Jaroslav Dědek sehrál klíčovou roli v rozvoji chemického inženýrství na VUT, zejména v oblasti sacharidů a potravin. V roce 1929 zde byl osmnáct let po vzniku chemického odboru jmenován mimořádným profesorem oboru Chemická technologie IV (uhlohydráty a potraviny) a od roku 1934 profesorem řádným. V akademickém roce 1934/35 zastával funkci děkana odboru chemického inženýrství a od roku 1935 byl členem zkušební komise pro autorizované civilní inženýry v technické chemii. Během svého působení vedl také Brněnskou výzkumnou stanici cukrovarnickou.

Jmenování Jaroslava Dědka mimořádným profesorem, část 1. | Autor: Archiv VUT
Na počátku svého působení na VUT stál Dědek před velmi složitým úkolem – reorganizovat a sladit zavedené katedry s pevně zakořeněnými tradicemi a zvyklostmi a zároveň budovat nové a usilovat o to, aby se vše propojilo v jednotný, funkční celek. Vedle pedagogických povinností na univerzitě úzce spolupracoval s cukrovarnickým průmyslem a současně koncipoval zcela nové kurzy.

Období vědec popisuje ve své autobiografii jako velmi náročné, ale zároveň profesně inspirativní. „Bylo to velmi vzrušující a krásné období mého života. V Brně se nám podařilo vytvořit tým spolupracovníků a prostředí, které brzy začalo přitahovat i studenty a mladé odborníky v oblasti cukrovarnické technologie ze zahraničí — například z Dánska, Francie, Irska, Polska, Itálie, Maďarska, Rakouska, Turecka a dokonce i z Falklandských ostrovů.“

Kromě cukrovarnictví se Jaroslav Dědek na VUT věnoval fermentačním technologiím, kdy byl pověřen vedením Katedry fermentačních technologií, kterou bylo třeba reorganizovat a koordinovat s Výzkumným ústavem piva.

Inovace v cukrovarnické technologii

Cukrovarnictví mělo v českých zemích dlouhodobě zásadní význam pro rozvoj zemědělství, průmyslu i celé společnosti. V průběhu 18. a 19. století se naše území stalo malou cukrovarnickou velmocí — původní dovoz třtinového cukru nahradila výroba z cukrové řepy, kterou urychlila Napoleonova kontinentální blokáda. České cukrovarnické strojírenství patřilo ke světové špičce, domácí inovace významně posouvaly obor vpřed a cukrovary často formovaly celé regiony.

Rostoucí průmysl vyžadoval i systematický vědecký přístup, v němž sehrál klíčovou roli právě i Jaroslav Dědek. Zdůrazňoval důkladný výzkum a jako první používal mobilní přístroje přímo v provozech. Proslul zejména inovacemi v čištění řepných šťáv a optimalizací odpařování cukerných roztoků. Jeho metoda progresivního předčeření, vyvinutá společně s Josefem Vašátkem, snížila spotřebu vápna a získala mezinárodní patent i uznání. Byl uznávanou autoritou v Evropě a jeho práce dodnes ovlivňuje moderní technologie výroby cukru.

Emigrace do zahraničí a Dědkův odkaz

Během okupace, kdy byly české vysoké školy uzavřeny, se Jaroslav Dědek kromě práce ve výzkumné stanici intenzivně věnoval studiu teoretických základů chemických procesů v cukrovarnictví. Po válce místo očekávané úlevy čelil zákazu vstupu na školu a podezření z kolaborace.

Turbulentní období popisuje i ve své autobiografii. „Když se situace v Československu stávala stále neklidnější a byl jsem soukromě varován, že mi hrozí zatčení a vyloučení z univerzity, rozhodl jsem se s manželkou a dětmi zemi nelegálně opustit – doslova s holýma rukama. V červenci 1948 jsme úspěšně dorazili do Belgie, kde jsem se mohl usadit a začít pracovat jako technický poradce svých přátel ve svobodné Evropě.“

Udělení čestného doktorátu na Technické univerzitě v Berlíně-Charlottenburgu (1956). | Autor: Archiv Daniela Froňka, LCaŘ 128, č. 1, leden 2012

V Belgii našel Dědek nové působiště jako technický poradce a pokračoval ve své vědecké práci. V roce 1952 získal francouzské občanství a stal se poradcem předních evropských cukrovarů. V roce 1956 mu byl udělen za zásluhy v oblasti řepařství na Technické univerzitě v Berlíně-Charlottenburgu čestný doktorát agronomických věd a zároveň zde byl jmenován stálým hostujícím profesorem pro cukrovarnickou technologii. Kontakty se zeměmi za železnou oponou byly z jeho strany přerušeny, což znamenalo velkou ztrátu pro československou vědu.

Jaroslav Dědek byl na VUT známý svým nasazením, které vyžadoval i od ostatních. Ačkoliv se po emigraci již nevrátil na českou vědeckou scénu, jeho odkaz žije dál na Ústavu chemie potravin a biotechnologií VUT Fakulty chemické VUT, kde se problematika výroby cukru vyučuje i dnes, například v bakalářském programu Chemie a technologie potravin.

Použité zdroje: Listy cukrovarnické a řepařské; Encyklopedie dějin Brna; Historie.cs; Cukrovarnictví, cukrovary a cukrovarníci

  • Jmenování Jaroslava Dědka mimořádným profesorem, část 2. | Autor: Archiv VUT
  • Korespondence J. Dědka ohledně zahraničního pobytu. | Autor: Archiv VUT
  • Korespondence J. Dědka ohledně zahraničního pobytu. | Autor: Archiv VUT
  • Profesor Dědek jako padesátiletý (1940). | Autor: Archiv VUT
    Zobrazit galerii
Autor: Mgr. Bc. Tereza Walsbergerová, Ph.D.
Zdroj: VUT.cz
Publikováno 12.06.2025 08:54
Odkaz https://www.fch.vut.cz/f96620/d293212

Pro uchazeče

  • Studuj chemii na VUT
  • Nabídka programů
  • Jak se dostat na FCH
  • Přípravné kurzy
  • Den otevřených dveří
  • Kontakty
  • E-přihláška

Pro Studenty

  • Aktuality
  • Informace ke studiu
  • Studijní programy
  • Pro prváky
  • Knihovna
  • Studium a stáže v zahraničí
  • Pracovní nabídky
  • Den chemie
  • Chemici z VUT
  • Stipendia
  • Studijní předpisy

Věda a výzkum

  • Témata
  • Centrum materiálového výzkumu
  • Výzkumné skupiny
  • Výsledky VaV
  • Projekty
  • Úspěchy a ocenění
  • Konference a soutěže
  • Kvalifikační řízení

Spolupráce

  • Firemní spolupráce
  • Zahraniční spolupráce
  • Fórum Chemistry and Life
  • Střední školy a FCH
  • Noc vědců

O fakultě

  • Organizační struktura
  • Historie fakulty
  • Kalendář akcí
  • Fotogalerie
  • Absolventi
  • Reklamní předměty
  • Fakultní časopis
  • Pro média
  • Informační tabule
  • Sociální bezpečí
  • Ochrana osobních údajů
  • Kontakty

Vysoké učení technické v Brně

Vysoké učení technické v Brně

Fakulta chemická

Purkyňova 464/118
612 00 Brno

www.fch.vut.cz
info@fch.vut.cz

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

Copyright © 2025 VUT

Prohlášení o přístupnosti Informace o používání cookies

Nahoru