Detail předmětu
Biotechnologie I
FCH-BCO_BIT1Ak. rok: 2011/2012
Historie fermentačních technologií. Mikroorganismy a suroviny pro kvasné výroby. Sladařství a výroba piva. Výroba pekařského droždí. Vinařství. Výroba lihu a lihovin. Výroba fermentovaných masných a mléčných produktů. Octařství.
Jazyk výuky
čeština
Počet kreditů
6
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Získané znalosti jsou východiskem pro optimalizaci, měření a řízení bioprocesu. Seminář navazuje na přednášky z předmětu ve směru integrace poznatků z mikrobiologie, biochemie, chemického a biochemického inženýrství. Podrobnějším řešením konkrétní technologie se studenti lépe seznámí s technologií a jejím navrhováním (bilance surovin, vody, vzduchu, tepla, živin apod.)
Prerekvizity
Dobrá znalost mikrobiologie kvasinek a bakterií vč. jejich metabolismu. Základní znalosti o kultivačních technikách, bioinženýrských základech průmyslových fermentací (zvláště o kinetice procesu, hmotnostním a energetickém bilancování procesů). Základy sanitace ve fermentačním průmyslu.
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.
Způsob a kritéria hodnocení
Studenti musí vypracovat a úspěšně obhájit zápočtový projekt v dané oblasti biotechnologie. K písemné zkoušce se vyžadují dobré znalosti všech probíraných technologií.
Osnovy výuky
1) Historie biotechnologie
2) Suroviny pro fermentační procesy
3) Výroba a druhy sladu
4) Výroba piva
5) Výroba lihu
6) Bioetanol
7) Výroba vín
8) Vína přírodní sladká a dezertní
9) Vína šumivá a perlivá
10) Výroba kvašených lihovin
11) Výroba nekvašených lihovin
12) Výroba pekařského droždí
13) Fermentované mléčné produkty
14) Fermentované masné produkty
15) Výroba octa
2) Suroviny pro fermentační procesy
3) Výroba a druhy sladu
4) Výroba piva
5) Výroba lihu
6) Bioetanol
7) Výroba vín
8) Vína přírodní sladká a dezertní
9) Vína šumivá a perlivá
10) Výroba kvašených lihovin
11) Výroba nekvašených lihovin
12) Výroba pekařského droždí
13) Fermentované mléčné produkty
14) Fermentované masné produkty
15) Výroba octa
Učební cíle
Cílem předmětu Biotechnologie I je seznámit posluchače se základními principy biotechnologií, jejich jednotkovými operaci a zařízením. Biotechnologie I obsahuje především technologie založené na kvasinkové buňce – pivovarství, sladařství, výrobu pekařského droždí a jiné mikrobiální biomasy, vinařství, fermentační výrobu ethanolu a alkoholických nápojů.
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Zápočet: projekt
Zkouška: písemný test
Zkouška: písemný test
Základní literatura
Kadlec P. a kol. Technologie potravin II, Skripta VŠCHT Praha, 2002 (CS)
Rychtera m., Uher J., Páca J.: Lihovarství, drožďarství a vinařství. VŠCHT Praha 1991. (CS)
Rychtera m., Uher J., Páca J.: Lihovarství, drožďarství a vinařství. VŠCHT Praha 1991. (CS)
Doporučená literatura
A.H.Rose and J. Stuart Harrison: The Yeats, Vol.5 - Yeats Technology. Academic press. London 1989. (CS)
F. Malík: Dobré víno. Polygrafia Bratislava 1994. (CS)
V.Krumphanzl a Z. Řeháček: Mikrobiální technologie. Academia, Praha 1987. (CS)
F. Malík: Dobré víno. Polygrafia Bratislava 1994. (CS)
V.Krumphanzl a Z. Řeháček: Mikrobiální technologie. Academia, Praha 1987. (CS)
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Typ (způsob) výuky
Konzultace v kombinovaném studiu
65 hod., nepovinná
Vyučující / Lektor