Detail předmětu
Technologie biopolymerů
FCH-BCO_TBPAk. rok: 2011/2012
Technologie polysacharidů, zdroje polysacharidů, průmyslové využití polysacharidů, využití: škrobu, celulosy, kyseliny hyaluronové, chitinu, agaru, karagenanu, dextranu. Technologie bílkovin, zdroje bílkovin, využití: kolagenu, keratinu, kaseinu, elastinu.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Zkouška: studující písemnou a ústní formou prokáže znalost a logické porozumění probírané látky
Osnovy výuky
Biopolymery - přehled, historie.
Škrob: zdroje škrobu, typy škrobu, škrobová zrna, technologický postup výroby, významné deriváty škrobu.
Celulosa a papír: celulosa a její struktura, vlastnosti celulosových vláken, významné celulosové derriváty, typy celulosových výrob, výroba papíru, plniva papíru, typy papírenských výrobků.
Kyselina hyaluronová: základní vlastnosti hyaluronanu, biogeneze hyaluronanu, technologie získávání a izolace, derivatizace hyaluronanu.
Chitin a chitosan: základní vlastnosti chitinu a chitosanu, biogeneze chitinu, technologie získávání a i zolace z mořských živočichů, významné deriváty chitinu a chitosanu.
Dextran, agar, karagenan: principy technologie ziskávání surovin, základní vlastnosti a chemické derivatizace.
Kolagen: základní vlastnosti kolagenových vláken, primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura kolagenu (tropokolagen), principy technologického získávání kolagenu z kostí a kůží, deriváty kolagenu, průmyslové využití kolagenu.
Keratin: struktura keratinu, principy technologie získávání různých typů keratinu z rozličných biologických matric, aplikace keratinu.
Kasein: kasein a jeho micelární struktura, základní typy kaseinu, základní vlastnosti micelárních systémů, využití kaseinu v potravinářství a jeho technologické aplikace.
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Kadlec P. a kol.: Technologie sacharidů, VŠCHT, Praha 2000 (CS)
Doporučená literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BPCP_CHCHT bakalářský
obor BPCO_SCH , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný
- Program BKCP_CHCHT bakalářský
obor BKCO_SCH , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný
- Program BPCP_CHCHT bakalářský
obor BPCO_CHMN , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný
obor BPCO_CHMN , 2 ročník, letní semestr, povinně volitelný