Detail předmětu
Bioinženýrství II
FCH-MC_BIO2Ak. rok: 2015/2016
Přednášky jsou zaměřeny na problematiku týkající se základních operací (rozrušování buněk, srážení proteinů, extrakce, chromatografie), které se používají při izolaci a purifikaci biologicky aktivních látek (proteiny, nukleové kyseliny) z mikroorganismů.
Jazyk výuky
čeština
Počet kreditů
4
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Teoretické znalosti základů izolačních a separačních postupů se zameřením na mikrobiální buňky
Prerekvizity
Bez omezení
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Výuka předmětu je realizována formou: Přednáška - 2 vyučovací hodiny týdně, Cvičení - 1 vyučovací hodina týdně. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém LMS Moodle.
Způsob a kritéria hodnocení
V průběhu semestru posluchači absolvují pisemné testy z výpočetně orientovaných problémů. Na konci semestru posluchači absolvují písemný test z výpočtů. Podmínkou zápočtu je získání 40 % bodů . Posluchači, kteří nesplní uvedený požadavek mohou test absolvovat ve dvou náhradních termínech ve zkouškovém období. Zkouška se skládá z ústní části. Při ústní zkoušce má student prokázat stupeň porozumnění danému předmětu.
Osnovy výuky
1. Buněčný růst a látková bilance.
2. Systémy s imobilizovanými buňkami a enzymy.
3. Enzymová katalýza v nevodných a kvazivodných systémech.
4. Vlastnosti tekutin.
5. Mechanické, chemické a enzymatické rozrušování buněk.
6. Srážení a vysolování proteinů.
7. Filtrace. Centrifugace.
8. Extrakce.
9. Dvoufázové vodné systémy.
10. Typy extraktorů a jejich provedení.
11. Průmyslové chromatografické separační techniky.
12. Sušení. Lyofilizace. Stabilita proteinů.
13. Zabezpečení jakosti produkce.
2. Systémy s imobilizovanými buňkami a enzymy.
3. Enzymová katalýza v nevodných a kvazivodných systémech.
4. Vlastnosti tekutin.
5. Mechanické, chemické a enzymatické rozrušování buněk.
6. Srážení a vysolování proteinů.
7. Filtrace. Centrifugace.
8. Extrakce.
9. Dvoufázové vodné systémy.
10. Typy extraktorů a jejich provedení.
11. Průmyslové chromatografické separační techniky.
12. Sušení. Lyofilizace. Stabilita proteinů.
13. Zabezpečení jakosti produkce.
Učební cíle
Získat znalosti o postupech používaných při výrobě a zpracovávání biotechnologických produktů
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Účast na přenáškách není povinná ale doporučuje se. V seminářich jsou probírány modelové příklady výpočtů z přednášek - účast je povinná.
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Typ (způsob) výuky
Přednáška
26 hod., nepovinná
Vyučující / Lektor
Cvičení
13 hod., povinná
Vyučující / Lektor