Detail předmětu
Potravinářské technologie
FCH-SZZ_B_POTAk. rok: 2018/2019
Náplň předmětů Základy potravinářských technologií, Principy uchování potravin, Mikrobiologie
Jazyk výuky
čeština
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Výuka předmětu je realizována formou: individuální konzultace. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém (LMS Moodle).
Osnovy výuky
Potravinářské technologie SZZ_B_POT
Základy potravinářských technologií
1. Zpracování ovoce a zeleniny
2. Výroba nealkoholických nápojů
3. Technologie výroby cukru
4. Zpracování kakaových bobů, výroba čokolády
5. Zpracování obilnin a zrnin, technologie mlynářství
6. Pekárenská technologie
7. Technologie zpracování masa
8. Technologie zpracování vajec a výroba vaječných výrobků
9. Technologie zpracování mléka a smetany
10. Technologie výroby fermentovaných mléčných výrobků
11. Technologie výroby sýrů a tvarohů
12. Technologie výroby rostlinných a živočišných tuků a olejů
13. Technologie výroby piva
14. Technologie výroby vína
15. Technologie výroby lihu a lihovin
Principy uchovávání potravin
16) Změny potravin v průběhu uchovávání a ochrana proti nim, koncept "hurdles"
17) Mikrobiální kontaminace potravin a možnosti ochrany – abióza, anabióza.
18) Odstraňování mikroorganismů z prostředí, ultrafiltrace, baktofugace.
19) Termosterilace, typy ohřevu, praktická a absolutní sterilita.
20) Faktory ovlivňující průběh termosterilace
21) Sterilace použitím vysokého tlaku, ultrazvuku a ionizujícího záření
22) Chemosterilace
23) Konzervace sušením.
24) Konzervace evaporačním zahušťováním a vymrazováním vody
25) Mrazírenství a chladírenství
26) Uchování potravin úpravou skladovací atmosféry
27) Konzervace chemickými látkami
28) Alkoholizace a okyselování jako konzervační metody
29) Konzervace antibiotiky a fytoncidy
Základy potravinářských technologií
1. Zpracování ovoce a zeleniny
2. Výroba nealkoholických nápojů
3. Technologie výroby cukru
4. Zpracování kakaových bobů, výroba čokolády
5. Zpracování obilnin a zrnin, technologie mlynářství
6. Pekárenská technologie
7. Technologie zpracování masa
8. Technologie zpracování vajec a výroba vaječných výrobků
9. Technologie zpracování mléka a smetany
10. Technologie výroby fermentovaných mléčných výrobků
11. Technologie výroby sýrů a tvarohů
12. Technologie výroby rostlinných a živočišných tuků a olejů
13. Technologie výroby piva
14. Technologie výroby vína
15. Technologie výroby lihu a lihovin
Principy uchovávání potravin
16) Změny potravin v průběhu uchovávání a ochrana proti nim, koncept "hurdles"
17) Mikrobiální kontaminace potravin a možnosti ochrany – abióza, anabióza.
18) Odstraňování mikroorganismů z prostředí, ultrafiltrace, baktofugace.
19) Termosterilace, typy ohřevu, praktická a absolutní sterilita.
20) Faktory ovlivňující průběh termosterilace
21) Sterilace použitím vysokého tlaku, ultrazvuku a ionizujícího záření
22) Chemosterilace
23) Konzervace sušením.
24) Konzervace evaporačním zahušťováním a vymrazováním vody
25) Mrazírenství a chladírenství
26) Uchování potravin úpravou skladovací atmosféry
27) Konzervace chemickými látkami
28) Alkoholizace a okyselování jako konzervační metody
29) Konzervace antibiotiky a fytoncidy