Detail předmětu

Přehled laboratorních diagnostických metod

FCH-BC_PLDMAk. rok: 2022/2023


Cílem kurzu je poskytnout studentům podrobné informace o analytických metodikách využívajících nejnovější poznatky laboratorní klinické diagnostiky s ohledem na současný stav rutinního použití nových postupů a technologií. Kurz bude koncipován jako přehled základních skupin klinických metod - od základů hematologie (krevní obraz, diferenciální rozpočet, sedimentace červených krvinek) přes monitoring metabolitů v séru (glukóza, GHb, lipoproteiny, cholesterol), analýzu enzymů a proteinů, analýzu gastrointestinálních funkcí, základy klinické imunologie a některé specializované diagnostiské postupy (nádorové markery, kardiomarkery, vyšetření mozkomíšního moku apod.).

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Výsledky učení předmětu

Studenti získají základní přehled o analytických metodikách využívajících nejnovější poznatky laboratorní klinické diagnostiky s ohledem na současný stav rutinního použití nových postupů a technologií. V rámci kurzu získají přehled základních skupin klinických metod - od základů hematologie (krevní obraz, diferenciální rozpočet, sedimentace červených krvinek) přes monitoring metabolitů v séru (glukóza, GHb, lipoproteiny, cholesterol), analýzu enzymů a proteinů, analýzu gastrointestinálních funkcí, základy klinické imunologie a některé specializované diagnostiské postupy (nádorové markery, kardiomarkery, vyšetření mozkomíšního moku apod.).

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Přednáška v rozsahu 2 hod není povinná, ale doporučená. Cvičení v rozsahu 1 hod - povinná účast.

Způsob a kritéria hodnocení

Zkouška formou písemného testu, 20 otázek, hodnocení 1-5 bodů (max. zisk 100 bodů).
Podmínky pro získání zápočtu - aktivní účast ve cvičení, zapojení do minikonference, prezentace postupu diagnostiky vybraného onemocnění.

Osnovy výuky

1. Úvod do předmětu. Smysl a cíle laboratorní medicíny. Východiska, fyziologie, metody.
2. Vymezení pojmů, pracoviště, pracovníci, základní zákony. Přehled a fáze laboratorního diagnostického procesu. Odběry tělních tekutin, transport.  Analytická fáze, přehled metod. Výsledek, nejistota, chyba, kalibrace, návaznost, způsoby měření v klinické biochemii. Požadavky na kvalitu v jednotlivých fázích laboratorního diagnostického procesu (QC);  referenční hodnoty laboratorních testů.
3. Základní hematologické vyšetření + přehled poruch orgánů a soustav.
4. Základní vyšetření moči, fyzikální, chemické, morfologické, kvalitativní a kvantitativní.

5. Vnitřní prostředí. Distribuce tekutin v organismu . Stanovení prvků. Acidobazická rovnováha. Osmolalita krve a moči.

6. Enzymy (základní principy klinické enzymologie). Vyšetřování enzymových aktivit v klinické biochemii.
7. Endokrinologie - stanovení hormonů, řízení sekrece hormonů, jednotlivé hormony.
8. Proteiny (složení, stanovení celkové bílkoviny, elektroforéza sérových proteinů)
9.Imunochemické metody (základní pojmy, metody kvalitativní, kvantitativní). Mikrobiologické metody.
10. Lipidy a lipoproteiny. Ateroskleróza.
11. Specializovaná stanovení - vitaminy, kostní metabolismus, mozkomíšní mok, biochemické markery nádorových onemocnění (tumorové markery, příklady a význam), kardiomarkery

12., 13. Minikonference.  

Učební cíle

Cílem teoretické části přípravy je poskytnout podrobné informace o metodikách využívajících nejnovější poznatky laboratorní klinické diagnostiky s ohledem na současný stav rutinního použití nových postupů a technologií. Dalším cílem je poskytnout podklad k indikaci a interpretacilaboratorních metod vzhledem ke klinickým jednotkám a diagnózám. Kurz bude koncipován jako přehled základních skupin klinických metod - od hematologie přes monitoring metabolitů v séru, analýzu enzymů a proteinů, analýzu gastrointestinálních funkcí, základy klinické imunologie a některé specializované diagnostiské postupy.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast na cvičeních je povinná, účast na přednáškách doporučená.

Základní literatura

Zima T.: Laboratorní diagnostika. 3., dopl. a přeprac. vyd. Praha: Galén, c2013 (CS)
DASTYCH, M., BREINEK P. Klinická biochemie: bakalářský obor Zdravotní laborant. 2. přeprac. vyd. Brno: Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2011. (CS)

eLearning

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPCP_CHMA bakalářský, 2. ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor

eLearning