Detail předmětu
Analytická chemie potravin II
FCH-MC_ACP2Ak. rok: 2022/2023
Předmět zahrnuje následující aktuální otázky současné analýzy potravin: Bezpečnost potravin z hlediska výskytu nežádoucích kontaminantů anorganického i organického původu včetně mikrobiální kontaminace, falšování potravin, autenticita potravin, sledovatelnost potravin, příprava vzorku k analýze, aplikace instrumentálních a chemických metod v analýze potravin.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Kurs je ukončen písemnou zkouškou jejíž výsledky jsou probrány při ústní zkoušce s případnými doplňujícími otázkami. Minimum bodů pro absolvování zkoušky je 50 ze 100 možných.
Osnovy výuky
Cílem předmětu je utřídit, propojit a rozvinout znalosti z oborů biologie, biochemie, anorganické, organické a teoretické analytické chemie a aplikovat tyto znalosti v rámci kontrolní praxe potravinářského průmyslu a inspekce potravin. V rámci předmětu jsou především diskutovány principy a aplikace moderních analytických metod pro ověřování kvality a zdravotní nezávadnosti potravin a zejména metody pro ověřování autenticity potravin a metody sloužící k odhalování falšování potravin.
1. Úvod do studia
2. Přehled analytických metod
3. Příprava vzorku k analýze
4. Zelenina a ovoce
5. Škrobové potraviny
6. Potraviny s vysokým obsahem bílkovin
7. Tuky a oleje
8. Potraviny s vysokým obsahem cukru a soli
9. Nealkoholické nápoje
10. Alkoholické nápoje
11. Kontaminanty v potravinách
12. Izotopová analýza
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Crouch, Stanley; West, Donald; Holler, F; Skoog, Douglas A.. Analytická chemie, VSCHT Praha, 2021, ISBN: 978-80-7592-043-0 (CS)
Doporučená literatura
Burns, Malcolm, Foster, Lucy, Walker, Michael: DNA Techniques to Verify Food Authenticity- Application in food fraud, The Royal Society of Chemistry, 2019, ISBN - 978-1-78801-178-5 (EN)
Pico Y.: Food toxicants analysis: Techniques, strategies and development. Elsevier, Amsterdam 2007. (EN)
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program NKCP_CHTP magisterský navazující
obor NKCO_CHTP , 1. ročník, letní semestr, povinný
- Program NPCP_CHTP magisterský navazující
obor NPCO_CHTP , 1. ročník, letní semestr, povinný
- Program NPCP_PCHBT magisterský navazující, 1. ročník, letní semestr, povinný
Typ (způsob) výuky
Konzultace v kombinovaném studiu
Vyučující / Lektor