Detail předmětu
Balení potravin
FCH-MC_BPOAk. rok: 2022/2023
Obalová technika představuje ve spojení s účelnými systémy přepravy a skadování jediné řešení rovnoměrného rozdělení potravin v rámci krátkých i delších vzdáleností. Předmět balení potravin se zabývá technologickými, hygienickými a spotřebitelskými požadavky na obal. Student je seznámen se základními obalovými prostředky, s jejich výrobou, vlastnostmi a funkcemi. V rámci předmětu je řešena také aktuální platná legislativa související s využitím obalových prostředků, pozornost je věnována novým trendům v balení potravin, ekologickým aspektům balení potravin a balicím strojům/zařízením.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Získaní poznatků o bariérových vlastnostech obalů
Získaní poznatků o transportních procesech na rozhraní obal/potravina
Získaní poznatků o specifických vlastnostech obalových materiálů pro potraviny
Získaní poznatků o technologických procesech balení potravin, ekologických aspektech, označovaní a testování obalových materiálů pro potraviny
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Kurs je ukončen písemnou zkouškou jejíž výsledky jsou probrány při ústní zkoušce s případnými doplňujícími otázkami. Minimum bodů pro absolvování zkoušky je 50 ze 100 možných.
Osnovy výuky
Předmět balení potravin se zabývá technologickými, hygienickými a spotřebitelskými požadavky na obal. Student je seznámen se základními obalovými prostředky, s jejich výrobou, vlastnostmi a funkcemi. V rámci předmětu je řešena také aktuální platná legislativa související s využitím obalových prostředků, pozornost je věnována novým trendům v balení potravin, ekologickým aspektům balení potravin a balicím strojům/zařízením.
1. Všeobecná problematika obalové techniky, vývoj balení
2. Vztahy obalové techniky a funkce obalů
3. Ekonomika balení, marketing, dizajn, kódování
4. Obalové prostředky z dřeva a z papíru
5. Kovové obalové prostředky
6. Obalové prostředky ze skla
7. Obalové prostředky z plastů
8. Biodegradabilní a bio-based obalové prostředky
9. Ochrana výrobku obalem
10. Balicí technika
11. Současný stav a rozvoj obalové techniky
12. Praktická část (exkurze)
13. Praktická část (exkurze)
Učební cíle
Cílem předmětu je studenta seznámit s výrobou obalových prostředků a s požadavky, které jsou kladeny na obal z hlediska ochrany balené potraviny. Po ukenčení předmětu má student rovněž přehled o fungování balicích strojů a o platné legislativě související s balením potravin.
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Dobiáš J., Votavová L., Vápenka L.: Balení potravin, VSCHT, 2019. ISBN:978-80-7592-052-2 (CS)
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program NKCP_CHTP magisterský navazující
obor NKCO_CHTP , 2 ročník, zimní semestr, povinný
- Program NPCP_CHTP magisterský navazující
obor NPCO_CHTP , 2 ročník, zimní semestr, povinný
- Program NPCP_PCHBT magisterský navazující 2 ročník, zimní semestr, povinný