Detail předmětu
Mikrobiologie II
FCH-MC_MIB2Ak. rok: 2022/2023
V rámci jednotlivých přednášek budou studenti seznámeni s nomenklaturou a taxonomií mikroorganismů, metodami jejich identifikace a tvorbou bakteriálního biofilmu. V rámci ucelení dosavadních znalostí bude pozornost věnována bakteriím, plísním a kvasinkám, které mají význam v různých segmentech průmyslu, budou probrány faktory ovlivňující výskyt a přežití mikroorganismů v různých prostředích a produktech, indikátorové a indexové mikroorganismy. Dále budou zmíněny mikrobiální kultury používané v potravinářském průmyslu a v zemědělství, patogenní mikroorganismy vyskytující se v potravinách a dalších biologických produktech, přehled onemocnění mikrobiálního původu a na závěr mikrobiologické požadavky na kosmetiku a další biologické produkty, metody mikrobiologické kontroly kvality včetně odpovídající legislativy.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Zkouška: Písemný test, skládající se z odpovědí na 20 otázek na učivo presentované v rámci předmětu, z textu je potřeba získat alespoň 50 % bodů. Na tuto písemnou část může navazovat ústní dozkoušení. Hodnocení odpovídá systému ECTS.
Osnovy výuky
V rámci předmětu budou studenti seznámeni s nomenklaturou a taxonomií průmyslově významných mikroorganismů. Pozornost bude věnována aplikačně významným skupinám mikroorganismů, které nacházejí své uplatnění v biotechnologiích a dalších oblastech průmyslu. Dále budou v rámci přednášek studenti podrobně seznámeni se specifickými oblastmi průmyslové mikrobiologie jako je stresová odpověď mikroorganismů, extremofilní mikroorganismy, mikrobiální ekologie nebo procesy biodegradace a biotransformace látek. V neposlední řadě bude pozornost věnována negativnímu působení mikroorganismů jakožto patogenů a kontaminantů.
1. Nomenklatura, taxonomie. metody identifikace mikroorganismů, bakteriální biofilm a jeho význam
2. Bakterie a jejich význam v průmyslu
3. Průmyslově významné kvasinky a plísně
4. Faktory ovlivňující výskyt a přežití mikroorganismů
5. Indikátorové a indexové mikroorganismy
6. Extremofilní mikroorganismy a jejich význam a využití v průmyslu
7. Stresová odpověď mikroorganismů a její průmyslový význam
8. Ekologie složitých mikrobiálních konsorcií
9. Lidský mikrobiom
10. Mikrobiální biodegradace a biotransformace
11. Mikrobiální kultury v potravinářském průmyslu a v zemědělství
12. Patogenní mikroorganismy v potravinách a dalších produktech, přehled onemocnění mikrobiálního původu
13. Mikrobiologické požadavky na biologické produkty, legislativní požadavky na mikrobiologickou kvalitu produktů
Učební cíle
Základní literatura
Říhová Ambrožová J.: Technická mikrobiologie a hydrobiologie, Vydavatelství VŠCHT, Praha 2017. (CS)
Doporučená literatura
Prescott L. M., Harley J. P., Klein D. A.: Microbiology. McGraw-Hill Education, Boston 2005. (EN)
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program NKCP_CHPL magisterský navazující 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
- Program NPCP_CHPL magisterský navazující 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
- Program NPCP_PCHBT magisterský navazující 1 ročník, zimní semestr, povinný
Typ (způsob) výuky
Konzultace v kombinovaném studiu
Vyučující / Lektor
Elearning