Detail předmětu
Analytická chemie potravin a přírodních látek I
FCH-BC_ACP1Ak. rok: 2023/2024
Analytické metody v kontrolní praxi potravinářského průmyslu. Metody stanovení přírodních součástí potravin. Základní živiny (sacharidy, dusíkaté látky, lipidy, bílkoviny), minoritně zastoupené nutriční složky (vitamíny, biogenní prvky) a senzoricky a biologicky aktivní látky (kyseliny, přírodní barviva, aromatické látky, nukleové kyseliny, fenolické látky a jiné). Metody stanovení cizorodých a aditivních látek v potravinách.
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Literatura
Nielsen S.: Food Analysis (CS)
Otles S.: Handbook of food analysis instruments (CS)
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Jazyk výuky
Osnovy výuky
2. Voda, elementární analýza.
3. Sacharidy.
4. Lipidy, terpeny, steroidy.
5. Aminokyseliny, peptidy, bílkoviny.
6. Nukleové kyseliny.
7. Vitamíny.
8. Fenolické látky, polyfenoly.
9. Senzoricky významné látky.
10. Aditivní látky.
11. Cizorodé látky.
V rámci přednášek bude zařazena 1 přednáška odborníka z praxe.
Cíl
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace BT , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinně volitelný
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace BT , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinně volitelný
specializace CHPL , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný - Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace CHPL , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace PCH , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace PCH , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný