Detail předmětu
Legislativa v chemii kosmetiky a přírodních látek
FCH-MC_LKPLAk. rok: 2023/2024
Legislativa v oblasti zacházení s chemickými látkami (zákon 356/2003 Sb. O chemických látkách a chemických směsích, zákon 258/2000 Sb. O ochraně veřejného zdraví, včetně doprovodných vyhlášek a nařízení). Výstražné symboly, H-věty, P-věty. Bezpečnostní listy, jejich využití pro práci s chemikáliemi. Balení a označování chemických látek. Nakládání s chemickými odpady. Základy první předlékařské pomoci.
Základní obecné pojmy práva ve vztahu ke kosmetice a potravinářství. Vymezení legislativních pojmů, jakostních znaků potravin a platných zákonů, opatření pro ochranu spotřebitele, ISO normy, analýza rizik. Systém kritických bodů (HACCP), kodexové výbory pro potraviny, Codex Alimentarius, doporučení FAO a WHO. Značení potravin a přídavných látek, institucionální opatření pro dovoz potravin, harmonizace potravinářské legislativy s normami EU a schvalování nových a nově dovážených potravin do ČR. Studenti budou seznámeni s posuzováním kvality, bezpečnosti a výživové hodnoty potravin a ochraně spotřebitele. Bude jim vysvětlena úloha technických norem a systémů managementu kvality a bezpečnosti.
Alergeny, stálost a trvanlivost kosmetiky. Náležitosti značení kosmetických přípravků. Bezpečnost kosmetiky. Metody hodnocení kosmetických surovin a přípravků.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Účast na přednáškách není povinná, účast na cvičení je povinná a bude kontrolovaná.
Učební cíle
Studenti získají přehled poznatků o legislativě v chemii, o zacházení s chemickými látkami a o základech první pomoci. Dále získají základní přehled o právním systému ČR. Seznámí se s obsahem Obchodního zákoníku, Občanského zákoníku, Zákonu na ochranu spotřebitele. Budou seznámeni se základními principy legislativy EU, institucemi EU a formami práva EU. Nastudují potřebné informace o bezpečnosti potravin v rámci EU (o Evropském úřadu pro bezpečnost potravin EFSA a o Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF). Budou seznámeni se všeobecnými zásadami pro pracovníky manipulující s potravinami, se zásadami pro uspořádání potravinářských provozů. Budou se umět orientovat v zákonu o potravinách a budou vědět o mezinárodních i českých institucích odpovědných za zajišťování bezpečnosti potravin. Seznámí se se základní legislativou v oblasti kosmetických surovin a výrobků, přehledem alergenů, označováním výrobků a kontrolou bezpečnosti. Součástí jsou praktické případové studie.
Základní literatura
Zákon č. 258/2000 Sb. Zákon o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (CS)
Zákon č. 350/2011 Sb. Zákon o chemických látkách a chemických směsích a o změně některých zákonů (chemický zákon), ve znění pozdějších předpisů (CS)
Doporučená literatura
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Typ (způsob) výuky
Přednáška
Vyučující / Lektor
Osnova
1.blok Týden 1 - 4
1. Legislativa v oblasti zacházení s chemickými látkami (zákon 356/2003 Sb. O chemických látkách a chemických směsích, zákon 258/2000 Sb. O ochraně veřejného zdraví, včetně doprovodných vyhlášek a nařízení)
2. Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1272/2008; č. 1907/2006
3. Bezpečnostní listy, jejich využití pro práci s chemikáliemi
4. Nakládání s chemickými odpady - praktické příklady
2.blok: Týden 5 - 9
1. Právo obecně - Právo versus norma. 2. Národní potravinářská legislativa
2. Potravinové právo EU, legislativa EU v oblasti potravin a surovin
3. Zákon o potravinách. Zajištění bezpečnosti potravin.
4. Označování potravin. Výrobky pro styk s potravinami - příklady
5. Úřední kontrola potravin. Hodnocení kvality a bezpečnosti potravin
3.blok: Týden 10-13
10. Legislativa v kosmetice. Alergeny, symptomy.
11. Náležitosti značení kosmetických přípravků. Bezpečnost kosmetiky. Metody hodnocení kosmetických surovin a přípravků.
12. Případová studie 1 – aplikace legislativy v oblasti přírodních látek používaných v potravinářství
13. Případová studie 2 - aplikace legislativy v oblasti přírodních látek používaných v kosmetice. Účinnost kosmetiky, její hodnocení a prezentace.
Elearning