Detail předmětu
Potravinářská chemie a biochemie
FCH-DCO_PCHBAk. rok: 2024/2025
Předmět zahrnuje pokročilé kapitoly z oblasti majortiních složek potravin, jako jsou bílkoviny, sacharidy, lipidy a jejich stavební složky, dále z oblasti minorintích složek potravin - trpké látky, vitaminy, barviva, aromatické, chuťové a vonné látky a látky aditivní. Důraz bude však kladen kromě struktury a funkce zejména na studium reakcí a změn, kterým uvedené minoritní složky podléhají při zpracování surovin a polotovarů. Dále budou studovány též mechanismy reakcí probíhající mezi složkami potravin navzájem. Budou sledovány změny probíhající v potravinách během skladování za různých podmínek, reakce iniciované exogenními faktory a možnosti omezení nebo eliminace škodlivých změn.
Jazyk výuky
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Učební cíle
Studenti získají rozšiřující hluboké znalosti z chemie a biochemie potravin.
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
není
Základní literatura
Voet D., Voet J.: Biochemie. Academia Publishing 2002.
Belitz H.D. et al: Food Chemistry. Springer. 5th Edition. (CS)