Detail předmětu

Seminář oboru CHTP

FCH-BC_SO_PAk. rok: 2025/2026

V rámci jednotlivých seminárních hodin buou prezentovány  postupně výzkumné laboratoře ÚCHPBT, které představí jejich vedoucí, výzkumnící a také studenti doktorského studia. Budou prezentovány projekty a možnosti mezinárodní spolupráce. Součástí seminářů budou i prezentace odborníků z praxe a spolupracujících institucí, kde lze realizovat experimentální práce. Na závěr semináře studenti v krátkých prezentacích představí návrhy zaměření  svých závěrečných prací.

1.týden: Představení  výzkumných skupin a  směrů na ÚCHPBT, přehled projektů, mezinárodních spoluprací. Zapojení ÚCHPBT v rámci CMV.

2.týden: Výzkumná skupina Potravinářská chemie a technologie  - potravinářské technologie, zpracování přírodních surovin, materiálů a odpadů

3.týden: ýzkumná skupina Potravinářská chemie a technologie - analýza potravin  a jejich složek, metody stanovení aktivních látek, kontaminantů, alergenů, aromatických látek a dalších složek.

4.týden: Výzkumná skupina Potravinářská chemie a technologie - senzorická analýza, hygiena a legislativa potravin. 

5.týde:n: Výzkumná skupina BIotechnologie a biomateriály - mikrobiální biotechnologie - bakteriální produkce bioplastů a jejich role v buňkách

6.týden: Výzkumná skupina BIotechnologie a biomateriály - využití kvasinek a řas v biotechnologiích, produkce vitaminů, pigmentů, sterolů a dalších přírodních látek

7.týden: Výzkumná skupina BIotechnologie a biomateriály - molekulární biotechnologie, práce s geneticky modifikovanými organismy.

8.týden: Výzkumná skupina Kosmetická chemie a bezpečnost -  přehled témat zaměřených na využití přírodních látek v kosmetice, probiotika.

9.týden: Výzkumná skupina Kosmetická chemie a bezpečnost  - využití různých typů buněčných kultur k testování biologických účinků přírodních látek

10.týden: Výzkumná skupina Kosmetická chemie a bezpečnost  - přednáška odborníků z praxe.

11. týden:  Prezentace studentů

12. týden: Prezentace studentů

 13. týden: Prezentace studentů

 

 

13. týden: Prezentace studentů

 

 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Vstupní znalosti

Zájem o studovaný obor.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Předmět je ukončen klasifikovaným zápočtem zahrnujícím aktivní účast v serminářích a prezentací vlastního plánu experimentální práce. Studentům Chemie a technologie potravin doporučujeme, aby si tento PV předmět zapsali a mohli se přímo účastnit odborné práce ve zvoleném oboru studia.

Učební cíle

Cílem předmětu je obeznámit studenty již v zimním semestru 2.ročníku s činností jednotlivých výzkumných skupin na Ústavu chemie potravin a biotechnologií a s přehledem řešených výzkumných témat. Na základě poskytnutých informací se studenti budou moci rozhodnout již v předstihu pro své další odborné zaměření v rámci studijního progrmu Chemie a technologie potravin, případně se postupně zapojit i do experimentální činnosti. Současně budou studenti postupně obeznámeni s vyučujícími ÚCHPBT a řešiteli jednotlivých výzkumných směrů. V současné době se intenzivně zvyšuje mezioborová spolupráce s přesahem chemických věd do oblasti biověd, kde má ÚCHPBT v rámci FCH své nezastupitelné místo. Kvalita výzkumu na ÚCHPBT je proto souběžně rozvíjena a zajišťována zejména díky zapojení pracoviště do aktivit Centra materiálového výzkumu, kde pracuje Laboratoř biotechnologií a biomateriálů,  jejíž problematika se přímo prolíná a propojuje se s výzkumnou činností ÚCHPBT 

V rámci seminární výuky bude postupně představen vědecký profil ústavu, který pokrývá témata všech tří specializací - Biochemická technologie, Potravinářská chemie a Chemie a analýza přírodních látek.  Výzkum na ÚCHPBT je orientován do oblasti chemie, analýzy a technologie potravin a přírodních látek, využití biotechnologií a nanotechnologií při produkci moderních potravin a surovin a aplikace molekulárních biotechnologií k identifikaci a charakterizaci vybraných potravin a doplňků. Rozvoj moderních potravinářských věd je závislý na vývoji a aplikaci pokročilých metod přípravy, charakterizace a zpracování potravin a surovin a analýzy obsahových složek všeho typu včetně posouzení účinků na organismus. V rámci vědecké činnosti ÚCHPBT jsou proto rozvíjeny moderní postupy nejen v rámci chemie a technologie přírodních látek a potravin, ale i při kontrole kvality, senzorického profilu a bezpečnosti potravin a jejich složek, potravinářských surovin i finálních výrobků.

Vysokočkolské práce na ÚCHPBT jsou zaměřeny zejména na analýzu obsahu, účinku a stability prospěšných látek, ale i na identifikaci a kvantifikaci kontaminantů, toxických látek a alergenů ve vybraných surovinách i v potravinářských výrobcích. Nemalá pozornost je věnována i zpracování odpadních surovin ze zemědělsko-potravinářského komplexu a jejich zhodnocení při biotechnologické produkci průmyslově významných metabolitů jako je bioetanol, bioplasty, enzymy a další specifické metabolity.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BKCP_CHTP bakalářský

    specializace BT , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
    specializace CHPL , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
    specializace PCH , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program BPCP_CHTP bakalářský

    specializace BT , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
    specializace CHPL , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
    specializace PCH , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Seminář

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor