Detail předmětu
Seminář oboru CHTP
FCH-BC_SO_PAk. rok: 2025/2026
V rámci jednotlivých seminárních hodin buou prezentovány postupně výzkumné laboratoře ÚCHPBT, které představí jejich vedoucí, výzkumnící a také studenti doktorského studia. Budou prezentovány projekty a možnosti mezinárodní spolupráce. Součástí seminářů budou i prezentace odborníků z praxe a spolupracujících institucí, kde lze realizovat experimentální práce. Na závěr semináře studenti v krátkých prezentacích představí návrhy zaměření svých závěrečných prací.
1.týden: Představení výzkumných skupin a směrů na ÚCHPBT, přehled projektů, mezinárodních spoluprací. Zapojení ÚCHPBT v rámci CMV.
2.týden: Výzkumná skupina Potravinářská chemie a technologie - potravinářské technologie, zpracování přírodních surovin, materiálů a odpadů
3.týden: ýzkumná skupina Potravinářská chemie a technologie - analýza potravin a jejich složek, metody stanovení aktivních látek, kontaminantů, alergenů, aromatických látek a dalších složek.
4.týden: Výzkumná skupina Potravinářská chemie a technologie - senzorická analýza, hygiena a legislativa potravin.
5.týde:n: Výzkumná skupina BIotechnologie a biomateriály - mikrobiální biotechnologie - bakteriální produkce bioplastů a jejich role v buňkách
6.týden: Výzkumná skupina BIotechnologie a biomateriály - využití kvasinek a řas v biotechnologiích, produkce vitaminů, pigmentů, sterolů a dalších přírodních látek
7.týden: Výzkumná skupina BIotechnologie a biomateriály - molekulární biotechnologie, práce s geneticky modifikovanými organismy.
8.týden: Výzkumná skupina Kosmetická chemie a bezpečnost - přehled témat zaměřených na využití přírodních látek v kosmetice, probiotika.
9.týden: Výzkumná skupina Kosmetická chemie a bezpečnost - využití různých typů buněčných kultur k testování biologických účinků přírodních látek
10.týden: Výzkumná skupina Kosmetická chemie a bezpečnost - přednáška odborníků z praxe.
11. týden: Prezentace studentů
12. týden: Prezentace studentů
13. týden: Prezentace studentů
13. týden: Prezentace studentů
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Učební cíle
V rámci seminární výuky bude postupně představen vědecký profil ústavu, který pokrývá témata všech tří specializací - Biochemická technologie, Potravinářská chemie a Chemie a analýza přírodních látek. Výzkum na ÚCHPBT je orientován do oblasti chemie, analýzy a technologie potravin a
přírodních látek, využití biotechnologií a nanotechnologií při produkci
moderních potravin a surovin a aplikace molekulárních biotechnologií
k identifikaci a charakterizaci vybraných potravin a doplňků. Rozvoj moderních potravinářských věd je závislý na vývoji a aplikaci pokročilých metod přípravy, charakterizace a zpracování potravin a surovin a analýzy obsahových složek všeho typu včetně posouzení účinků na organismus. V rámci vědecké činnosti ÚCHPBT jsou proto rozvíjeny moderní postupy nejen v rámci chemie a technologie přírodních látek a potravin, ale i při kontrole kvality, senzorického profilu a bezpečnosti
potravin a jejich složek, potravinářských surovin i finálních výrobků.
Vysokočkolské práce na ÚCHPBT jsou zaměřeny zejména na analýzu obsahu, účinku a stability prospěšných látek, ale i na identifikaci a kvantifikaci kontaminantů, toxických látek a alergenů ve vybraných surovinách i v potravinářských výrobcích. Nemalá pozornost je věnována i zpracování
odpadních surovin ze zemědělsko-potravinářského komplexu a jejich
zhodnocení při biotechnologické produkci průmyslově významných
metabolitů jako je bioetanol, bioplasty, enzymy a další specifické
metabolity.
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BKCP_CHTP bakalářský
specializace BT , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace CHPL , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace PCH , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný - Program BPCP_CHTP bakalářský
specializace BT , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace CHPL , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace PCH , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný