Detail oboru
Potravinářská chemie
FCHZkratka: DKCO_CHTPAk. rok: 2011/2012
Program: Chemie a technologie potravin
Délka studia: 4 roky
Akreditace od: 25.10.2007Akreditace do: 31.10.2011
Profil
Cílem studia je zvládnutí vyváženého poměru teoretických i praktických experimentálních dovedností a zkušeností s aplikací obecných postupů na konkrétní řešené situace v oblasti chemie a technologie potravin. Program je orientován jak do oblasti potravinářských výrob s ohledem na zabezpečování a rozvoj progresívních technologií, tak také do oblasti kontroly jakosti a zdravotní nezávadnosti produkovaných potravin, pro které studenti procházejí v průběhu studia nezbytnými disciplínami. Absolventi DSP najdou uplatnění ve sféře univerzitního i neuniverzitního výzkumu, ve výzkumně vývojové oblasti privátních společností ne jenom v ČR, ale i v EU (např. Evropský úřad pro bezpečnost potravin, DG SANCO), ve výrobních podnicích zemědělsko-potravinářského komplexu. Profil absolventa nabízí také uplatnění v rámci státních kontrolních institucí a obchodních organizacích.
Klíčové výsledky učení
Studium a s ním spojený výzkum v doktorském studijním programu oboru jsou orientovány na získání a rozvíjení teoretických vědomostí a experimentálních dovedností v oblastech potravinářské chemie a inženýrských procesů výroby potravin, aplikované analytické a fyzikální chemie, mikrobiologie, biochemie a molekulární biotechnologie. Studium je koncipováno plně v souladu s rozvojem potravinářských věd a potravinářských technologií, jako i dalších, fundamentálních a aplikovaných oborů. Hlavní pozornost bude zaměřena zejména na oblasti vztahující se k výrobě, zpracování, skladování a kontrole kvality a zdravotní nezávadnosti potravin. Vzhledem k prudkému rozvoji technik molekulární biologie bude odpovídající pozornost věnována i využití této vědní discipliny při rozvoji nových potravinářských technologií. Vědecké poznání bude zaměřeno na kvalitu a bezpečnost potravin, produkci funkčních potravin, rozvoj a vývoj moderních molekulárně biologických diagnostických metod. Na rozvoji vědeckého poznání se budou podílet i další disciplíny chemického a biologického charakteru, které jsou nezbytnou podmínkou komplexního přístupu a chápáni rozvoje potravinářských věd.
Garant
Vypsaná témata doktorského studijního programu
- Využití různých technik mikro- a nanoenkapsulace k řízenému uvolňování aktivních látek v potravinách a nápojích.
Zaměřením práce je vývoj a příprava vybraných typů mikro- a nanočástic obsahujících aktivní složky potravin a nápojů s řízenou dobu uvolňování. Cílem práce bude zavedení a srovnání různých technik enkapsulace, jako je příprava liposomů, nanoprecipitace apod.. Ďo částic budou enkapsulovány jak nízkomolekulární látky a jejich směsi, tak i vysokomolekulární složky. U připravených nanočástic bude studována efektivita enkapsulace, dlouhodobá stabilita při různém pH, teplotě, v různých typech prostředí i v simulovaných fyziologických podmínkách. Výstupem práce by měl být návrh vhodných transportních systémů pro řízené uvolňování aktivních látek v nových typech funkčních potravin.
Školitel: Márová Ivana, prof. RNDr., CSc.
Struktura předmětů s uvedením ECTS kreditů (studijní plán)
Zkratka | Název | J. | Kr. | Pov. | Uk. | Hod. rozsah | Sk. | Ot. |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DCO_VED | Vědecká aktivita I | cs | 5 | Povinný | zá | ano |
Zkratka | Název | J. | Kr. | Pov. | Uk. | Hod. rozsah | Sk. | Ot. |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DCV_AO | Angličtina pro doktorandy | en | 2 | Povinný | drzk | ano | ||
DCO_AFCH | Aplikovaná fyzikální chemie pro potravináře | cs | 2 | Povinně volitelný | drzk | 1 | ano | |
DCO_BIP | Bioinženýrství pro potravináře | cs | 2 | Povinně volitelný | drzk | 1 | ano | |
DCO_BCH | Pokročilá biochemie | cs | 2 | Povinně volitelný | drzk | 1 | ano | |
DCO_MOB | Pokročilá molekulární biotechnologie | cs | 2 | Povinně volitelný | drzk | 1 | ano | |
DCO_OCH | Pokročilá organická chemie | cs | 2 | Povinně volitelný | drzk | 1 | ano | |
DCO_PM | Potravinářská mikrobiologie | cs | 2 | Povinně volitelný | drzk | 1 | ano | |
DCO_POT | Specializované potravinářské technologie | cs | 2 | Povinně volitelný | drzk | 1 | ano |
Zkratka | Název | J. | Kr. | Pov. | Uk. | Hod. rozsah | Sk. | Ot. |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DCO_VED2 | Vědecká aktivita II | cs | 12 | Povinný | zá | ano |
Zkratka | Název | J. | Kr. | Pov. | Uk. | Hod. rozsah | Sk. | Ot. |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DCO_ANP | Analýza potravin | cs | 2 | Povinně volitelný | drzk | 1 | ano | |
DCO_CHP | Chemie potravin | cs | 2 | Povinně volitelný | drzk | 1 | ano | |
DCO_MET | Metrologie a její význam pro environmentální analýzu | cs | 2 | Povinně volitelný | drzk | 1 | ano | |
DCO_NEZ | Navrhování experimentů a zpracování experimentálních dat | cs | 2 | Povinně volitelný | drzk | 1 | ano | |
DCO_PI | Potravinářské inženýrství | cs | 2 | Povinně volitelný | drzk | 1 | ano | |
DCO_SPZ | Speciální postupy zpracování potravinářských surovin a produktů | cs | 2 | Povinně volitelný | drzk | 1 | ano |
Zkratka | Název | J. | Kr. | Pov. | Uk. | Hod. rozsah | Sk. | Ot. |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DCO_VED3 | Vědecká aktivita III | cs | 10 | Povinný | zá | ano |
Zkratka | Název | J. | Kr. | Pov. | Uk. | Hod. rozsah | Sk. | Ot. |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DCO_SDZ | Pojednání k dizertační práci | cs | 8 | Povinný | zá | ano |
Zkratka | Název | J. | Kr. | Pov. | Uk. | Hod. rozsah | Sk. | Ot. |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DCO_VED4 | Vědecká aktivita IV | cs | 10 | Povinný | zá | ano |
Zkratka | Název | J. | Kr. | Pov. | Uk. | Hod. rozsah | Sk. | Ot. |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DCO_DIZ | Dizertační práce | cs | 14 | Povinný | zá | ano |
Všechny skupiny volitelných předmětů | ||
---|---|---|
Sk. | Počet kreditů | Předměty |
1 | 2 kr - 14 kr | DCO_AFCH (2 kr), DCO_BIP (2 kr), DCO_BCH (2 kr), DCO_MOB (2 kr), DCO_OCH (2 kr), DCO_PM (2 kr), DCO_POT (2 kr) |
1 | 2 kr - 12 kr | DCO_ANP (2 kr), DCO_CHP (2 kr), DCO_MET (2 kr), DCO_NEZ (2 kr), DCO_PI (2 kr), DCO_SPZ (2 kr) |