Detail oboru
Potravinářská chemie
FCHZkratka: BKCO_PCHAk. rok: 2014/2015
Program: Chemie a technologie potravin
Délka studia: 3 roky
Akreditace od: 31.12.2002Akreditace do: 31.5.2019
Profil
Zaměření oboru odráží trvale vysoký zájem o studium potravinářské chemie na FCH VUT v Brně. Umožňuje jednak plynulé pokračování ve studiu v navazujícím dvouletém magisterském studijním programu Potravinářská chemie a biotechnologie (PCHBT), jednak odchod absolventů do praxe a současně reflektuje potenciální rozšíření zájmu o studium včetně možnosti celoživotního vzdělávání pracovníků z praxe.
Klíčové výsledky učení
Student získá teoretický přehled a praktické dovednosti v oblasti přírodovědných disciplín, tvořících základ pro studium stěžejních předmětů z oblasti chemie a technologie potravin. V rámci studijního programu si studenti mohou vybírat ze dvou studijních oborů, a to "Potravinářské chemie " nebo "Biotechnologie". Absolvent oboru "Potravinářské chemie" bude připraven pro potravinářskou technologickou praxi k zabezpečení výroby kvalitních a bezpečných potravin. Jeho znalosti chemického složení potravinářských surovin a moderních analytických metod mu umožní pracovní uplatnění i v kontrolních orgánech státní správy. Studijní obor "Biotechnologie" rozšíří další znalosti a dovednosti z vědních disciplín, které jsou založeny na výuce moderních biotechnologických předmětů.
Profesní profil absolventů s příklady
Absolvent získá v průběhu studia znalosti a dovednosti v oblasti chemického inženýrství, nevyhnutného pro řízení moderních technologických výrob. Tyto schopnosti nezbytně podmiňují i znalosti v oblasti přírodovědných disciplín jako je anorganická a organická chemie, analytická chemie, fyzikální chemie, fyzika a matematika, které jsou neodmyslitelnou součástí bakalářského studia. K tomuto základu, vzhledem ke specializaci studijního oboru, má absolvent znalosti i z disciplín bezprostředně souvisejících s řízením moderních potravinářských provozů. Základ tvoří znalosti z biologie, mikrobiologie a biochemie a navazující znalosti z potravinářských technologií, včetně úchovy potravin a legislativy. Pro výrobu zdravých a bezpečných potravin má absolvent znalosti i z oblasti zdravé výživy, správné výrobní praxe a základní analýzy potravin. Takto připravený absolvent, včetně praktických laboratorních dovedeností, může své uplatnění najít jak v průmyslové a obchodní sféře, tak i v oblasti kontrolní nebo výzkumně-vývojové.
Všeobecný teoretický inženýrský základ vědomostí se zaměřením na chemii, vytváří absolventům možnosti pokračovat v navazujících magisterských programech, zaměřených hlavně na potravinářské technologie, biotechnologie a příbuzné vědní obory.
Vstupní požadavky
Přijímací zkouška probíhá formou písemného testu, kterým se ověřují předpoklady pro vysokoškolské studium chemie. Jednotlivým otázkám testu jsou přiděleny body za správnou odpověď. Pro celkovou úspěšnost v testu je stanovena minimální hranice dosažených bodů. Podmínkou přijetí ke studiu je úspěšné složení přijímací zkoušky, případně její prominutí.
Aktuální pravidla pro přijímací řízení jsou zveřejněna na http://www.fch.vutbr.cz/cs/zajemce-o-studium/bakalarske-studium.html.
Garant
Struktura předmětů s uvedením ECTS kreditů (studijní plán)
Zkratka | Název | J. | Kr. | Pov. | Uk. | Hod. rozsah | Sk. | Ot. |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
BCV_A1 | Angličtina pro chemiky I | en | 1 | Povinný | zá | Cj - 26 | ano | |
BCT_CHI1 | Chemická informatika I | cs | 3 | Povinný | kl | P - 13 / P - 26 / C1 - 26 | ano | |
BCT_MAT1 | Matematika I | cs | 8 | Povinný | zá,zk | P - 26 / C1 - 39 | ano | |
BCT_ACH1 | Obecná a anorganická chemie I | cs | 8 | Povinný | zá,zk | P - 26 / S - 13 / C1 - 26 | ano | |
BCT_CHL1 | Úvod do studia chemie | cs | 1 | Povinný | zá | P - 13 | ano | |
BCT_BIO | Základy biologie a ekologie | cs | 2 | Povinný | zk | P - 26 | ano | |
BCT_ZLT | Základy laboratorní techniky | cs | 2 | Povinný | kl | L - 13 | ano |
Zkratka | Název | J. | Kr. | Pov. | Uk. | Hod. rozsah | Sk. | Ot. |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
BCV_A2 | Angličtina pro chemiky II | en | 1 | Povinný | zá | Cj - 26 | ano | |
BCT_FYZ1 | Fyzika I | cs | 6 | Povinný | zá,zk | P - 39 / C1 - 26 | ano | |
BCT_CHI2 | Chemická informatika II | cs | 3 | Povinný | zá,zk | P - 13 / C1 - 26 | ano | |
BCT_MAT2 | Matematika II | cs | 6 | Povinný | zá,zk | P - 26 / C1 - 39 | ano | |
BCT_ACH2 | Obecná a anorganická chemie II | cs | 5 | Povinný | zá,zk | P - 26 / C1 - 13 | ano | |
BCA_OBT | Obecná toxikologie | cs | 2 | Povinný | zk | P - 26 | ano | |
BCT_OCH1 | Organická chemie I | cs | 6 | Povinný | zá,zk | P - 26 / C1 - 26 | ano | |
BCT_ACH1_P | Praktikum z anorganické chemie I | cs | 3 | Povinný | kl | L - 52 | ano | |
BCT_FYZ1_P | Praktikum z fyziky I | cs | 3 | Povinný | kl | L - 39 | ano | |
BCA_TEK | Technické kreslení | cs | 2 | Povinně volitelný | kl | C1 - 26 | 1 | ano |
Zkratka | Název | J. | Kr. | Pov. | Uk. | Hod. rozsah | Sk. | Ot. |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
BCA_ANC1 | Analytická chemie I | cs | 6 | Povinný | zá,zk | P - 26 / C1 - 26 | ano | |
BCV_A3 | Angličtina pro chemiky III | en | 1 | Povinný | zá | Cj - 26 | ano | |
BCA_FCH1 | Fyzikální chemie I | cs | 6 | Povinný | zá,zk | P - 26 / C1 - 26 | ano | |
BCO_MIB | Mikrobiologie | cs | 4 | Povinný | zk | P - 26 | ano | |
BCT_OCH2 | Organická chemie II | cs | 6 | Povinný | zá,zk | P - 26 / C1 - 26 | ano | |
BCA_ANC1_P | Praktikum z analytické chemie I | cs | 3 | Povinný | kl | L - 52 | ano | |
BCA_FCH1_P | Praktikum z fyzikální chemie I | cs | 3 | Povinný | kl | L - 39 | ano | |
BCT_EMT | Měřicí technika | cs | 4 | Povinně volitelný | zá,zk | P - 26 / C1 - 26 | 1 | ano |
BCT_ACH2_P | Praktikum z anorganické chemie II | cs | 3 | Povinně volitelný | kl | L - 52 | 1 | ano |
Zkratka | Název | J. | Kr. | Pov. | Uk. | Hod. rozsah | Sk. | Ot. |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
BCA_ANC2 | Analytická chemie II | cs | 6 | Povinný | zá,zk | P - 26 / C1 - 26 | ano | |
BCV_A4 | Angličtina pro chemiky IV (B1) | en | 3 | Povinný | zá,zk | Cj - 26 | ano | |
BCA_BCH1 | Biochemie I | cs | 4 | Povinný | zá,zk | P - 26 / C1 - 13 | ano | |
BCA_FCH2 | Fyzikální chemie II | cs | 6 | Povinný | zá,zk | P - 26 / C1 - 26 | ano | |
BCA_MCH | Makromolekulární chemie | cs | 3 | Povinný | zá,zk | P - 26 / C1 - 13 | ano | |
BCA_ANC2_P | Praktikum z analytické chemie II | cs | 3 | Povinný | kl | L - 52 | ano | |
BCA_FCH2_P | Praktikum z fyzikální chemie II | cs | 3 | Povinný | kl | L - 39 | ano | |
BCT_OCH_P | Praktikum z organické chemie | cs | 3 | Povinný | kl | L - 39 | ano | |
BCO_ODP_P | Odborná praxe - PCH | cs | 4 | Povinně volitelný | zá | C1 - 78 | 1 | ano |
BCA_ISO | Systémy jakosti a ISO normy | cs | 2 | Povinně volitelný | kl | P - 13 / C1 - 13 | 1 | ano |
Zkratka | Název | J. | Kr. | Pov. | Uk. | Hod. rozsah | Sk. | Ot. |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
BCO_ACP1 | Analytická chemie potravin I | cs | 4 | Povinný | zk | P - 26 | ano | |
BCA_CHI1 | Chemické inženýrství I | cs | 6 | Povinný | zá,zk | P - 26 / C1 - 52 | ano | |
BCO_CHP1 | Chemie potravin I | cs | 4 | Povinný | zk | P - 26 | ano | |
BCO_BCH_P | Praktikum z biochemie | cs | 2 | Povinný | zá | L - 52 | ano | |
BCA_CHI1_P | Praktikum z chemického inženýrství I | cs | 2 | Povinný | kl | L - 26 | ano | |
BCO_MIB_P | Praktikum z mikrobiologie | cs | 2 | Povinný | zá | L - 39 | ano | |
BCA_UBP | Úvod do bakalářské práce | cs | 2 | Povinný | kl | C1 - 26 | ano | |
BCO_ZPT | Základy potravinářských technologií | cs | 4 | Povinný | zk | P - 26 | ano | |
BCO_BIO1 | Bioinženýrství I | cs | 4 | Povinně volitelný | zá,zk | P - 26 / C1 - 26 | 1 | ano |
BCO_BIT1 | Biotechnologie I | cs | 4 | Povinně volitelný | zá,zk | P - 26 / C1 - 26 | 1 | ano |
BCO_MOG1 | Molekulární genetika I | cs | 4 | Povinně volitelný | zk | P - 26 | 1 | ano |
BCO_ZAV | Základy výživy | cs | 4 | Povinně volitelný | zk | P - 26 | 1 | ano |
Zkratka | Název | J. | Kr. | Pov. | Uk. | Hod. rozsah | Sk. | Ot. |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
BCO_BAP | Bakalářská práce | cs | 12 | Povinný | zá | SL - 156 | ano | |
BCA_CHI2 | Chemické inženýrství II | cs | 6 | Povinný | zá,zk | P - 26 / C1 - 52 | ano | |
BCO_ACP_P | Praktikum z analytické chemie potravin | cs | 3 | Povinný | kl | L - 65 | ano | |
BCA_CHI2_P | Praktikum z chemického inženýrství II | cs | 2 | Povinný | kl | L - 26 | ano | |
BCO_PUP | Principy uchovávání potravin | cs | 4 | Povinný | zk | P - 26 | ano | |
BCO_BCH | Bytová chemie | cs | 2 | Povinně volitelný | kl | P - 13 | 1 | ano |
BCO_KCH | Kosmetická chemie | cs | 4 | Povinně volitelný | zk | P - 26 | 1 | ano |