Detail předmětu
Úvod do studia chemie a technologie potravin
FCH-BC_UCHTPAk. rok: 2025/2026
V rámci jednotlivých seminárních hodin buou prezentovány postupně výzkumné laboratoře ÚCHPBT, které představí jejich vedoucí, výzkumnící a také studenti doktorského studia. Budou prezentovány projekty a možnosti mezinárodní spolupráce. Názornou formou budou postupně představeny následující témata:
1.týden: Představení výzkumných skupin a směrů na ÚCHPBT, přehled projektů, mezinárodních spoluprací a spolupráce s průmyslovou praxí. Zapojení ÚCHPBT v rámci CMV.
2.týden: Výzkumná skupina Potravinářská chemie a technologie - potravinářské technologie, zpracování přírodních surovin, materiálů a odpadů
3.týden: Potravinářská chemie a technologie - analýza potravin a jejich zdraví prospěšných složek, ale i kontaminantů, alergenů, aromatických látek a dalších složek.
4.týden: Potravinářská chemie a technologie - základy výživy, senzorická analýza, hygiena a legislativa potravin.
5.týde:n: Výzkumná skupina BIotechnologie a biomateriály - mikrobiální biotechnologie - bakteriální produkce bioplastů a jejich role v buňkách
6.týden: BIotechnologie a biomateriály - využití kvasinek a řas v biotechnologiích, produkce vitaminů, pigmentů, sterolů a dalších přírodních látek. Školní minipivovar.
7.týden: BIotechnologie a biomateriály - molekulární biotechnologie, práce s geneticky modifikovanými organismy.
8.týden: Výzkumná skupina Kosmetická chemie a bezpečnost - kosmetologie, využití přírodních látek v kosmetice, nanotechnologie
9.týden: Kosmetická chemie a bezpečnost - využití různých typů buněk k testování biologických účinků přírodních látek
10.týden: Kosmetická chemie a bezpečnost - využití lidských kultur ke stanovení bezpečnosti potravin a kosmetiky.
11. týden: Prezentace studentů doktorského studie - potravinářská chemie
12. týden: Prezentace studentů doktorského studie - biotechnologie
13. týden: Prezentace studentů doktorského studie - chemie přírodních látek, kosmetologie
13. týden: Prezentace studentů
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Učební cíle
V rámci seminární výuky bude postupně představeno zaměření ústavu a řešená témata všech tří specializací - Biochemická technologie, Potravinářská chemie a Chemie a analýza přírodních látek. Výzkum na ÚCHPBT je orientován do oblasti chemie, analýzy a technologie potravin a přírodních látek, využití biotechnologií a nanotechnologií při produkci moderních potravin a surovin a aplikace molekulárních biotechnologií k identifikaci a charakterizaci vybraných potravin a doplňků. Témata budou srozumitelnoým a názorným způsobem demonstrovat nejen vyučující, ale i studenti doktorského studia na ÚCHPBT.
Hlavním cílem předmětu je představit studentům náplň jejich budoucího zaměření, obsah studia zvoleného studijního programu a motivaci k zapojení do činnosti ústavu.
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Typ (způsob) výuky
Seminář
Vyučující / Lektor
Ing. Helena Hudečková, Ph.D.
Ing. Lenka Fialová, Ph.D.
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc.
Ing. Štěpánka Trachtová, Ph.D.
Ing. Xenie Hájková, Ph.D.
Ing. Jaromír Pořízka, Ph.D.
Ing. Jiří Holub, Ph.D.
Ing. Agáta Bendová
doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D.
Ing. Iva Buchtíková, Ph.D.
Ing. Simona Dzurendová, PhD
Elearning