Detail předmětu

Úvod do studia chemie a technologie potravin

FCH-BC_UCHTPAk. rok: 2025/2026

V rámci jednotlivých seminárních hodin buou prezentovány  postupně výzkumné laboratoře ÚCHPBT, které představí jejich vedoucí, výzkumnící a také studenti doktorského studia. Budou prezentovány projekty a možnosti mezinárodní spolupráce. Názornou formou budou postupně představeny následující témata:

1.týden: Představení  výzkumných skupin a  směrů na ÚCHPBT, přehled projektů, mezinárodních spoluprací a spolupráce s průmyslovou praxí. Zapojení ÚCHPBT v rámci CMV.

2.týden: Výzkumná skupina Potravinářská chemie a technologie  - potravinářské technologie, zpracování přírodních surovin, materiálů a odpadů

3.týden: Potravinářská chemie a technologie - analýza potravin  a jejich zdraví prospěšných složek, ale i kontaminantů, alergenů, aromatických látek a dalších složek.

4.týden:  Potravinářská chemie a technologie - základy výživy, senzorická analýza, hygiena a legislativa potravin. 

5.týde:n: Výzkumná skupina BIotechnologie a biomateriály - mikrobiální biotechnologie - bakteriální produkce bioplastů a jejich role v buňkách

6.týden: BIotechnologie a biomateriály - využití kvasinek a řas v biotechnologiích, produkce vitaminů, pigmentů, sterolů a dalších přírodních látek. Školní minipivovar.

7.týden: BIotechnologie a biomateriály - molekulární biotechnologie, práce s geneticky modifikovanými organismy.

8.týden: Výzkumná skupina Kosmetická chemie a bezpečnost -  kosmetologie, využití přírodních látek v kosmetice, nanotechnologie

9.týden: Kosmetická chemie a bezpečnost  - využití různých typů buněk k testování biologických účinků přírodních látek

10.týden: Kosmetická chemie a bezpečnost  - využití lidských kultur ke stanovení bezpečnosti potravin a kosmetiky.

11. týden:  Prezentace studentů doktorského studie - potravinářská chemie

12. týden: Prezentace studentů doktorského studie - biotechnologie

13. týden:  Prezentace studentů doktorského studie - chemie přírodních látek, kosmetologie

  13. týden: Prezentace studentů

 

 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Předmět je ukončen klasifikovaným zápočtem zahrnujícím aktivní účast v serminářích  zapojení do diskusí.  Studentům Chemie a technologie potravin velmi doporučujeme, aby si tento PV předmět zapsali a mohli se  od začátku studia obeznámit podrobněji se zvoleným oborem studia, promyslet si volbu specializace a případně se přímo účastnit odborné práce.  

Učební cíle

Cílem předmětu je  úvod do studia zvoleného studijního programu Chemie a technologie potravin. Zájem je obeznámit studenty již v zimním semestru 1.ročníku s činností jednotlivých výzkumných skupin na Ústavu chemie potravin a biotechnologií a s přehledem řešených výzkumných témat. Na základě poskytnutých informací se studenti budou moci rozhodnout již v předstihu pro  volbu specializace (2.ročník) a celkově pro své  odborné zaměření , případně se postupně zapojit i do experimentální činnosti. Současně budou studenti postupně obeznámeni s vyučujícími ÚCHPBT a řešiteli jednotlivých výzkumných směrů. Pracoviště je nedílnou měrou zapojeno do aktivit Centra materiálového výzkumu, kde pracuje Laboratoř biotechnologií a biomateriálů,  jejíž problematika se přímo prolíná a propojuje se s výzkumnou činností ÚCHPBT a ostatních ústavů FCH. 

V rámci seminární výuky bude postupně představeno zaměření ústavu a řešená témata všech tří specializací - Biochemická technologie, Potravinářská chemie a Chemie a analýza přírodních látek.  Výzkum na ÚCHPBT je orientován do oblasti chemie, analýzy a technologie potravin a přírodních látek, využití biotechnologií a nanotechnologií při produkci moderních potravin a surovin a aplikace molekulárních biotechnologií k identifikaci a charakterizaci vybraných potravin a doplňků. Témata budou srozumitelnoým a názorným způsobem demonstrovat nejen vyučující, ale i studenti doktorského studia na ÚCHPBT.

Hlavním cílem předmětu je představit studentům náplň jejich budoucího zaměření, obsah studia zvoleného studijního programu a motivaci k zapojení do činnosti ústavu. 

 

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPCP_CHTP bakalářský

    specializace CHTP , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Seminář

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor