Detail předmětu
Úvod do studia chemie a technologie potravin
FCH-BC_UCHTPAk. rok: 2025/2026
V rámci jednotlivých seminárních hodin buou prezentovány postupně výzkumné laboratoře ÚCHPBT, které představí jejich vedoucí, výzkumnící a také studenti doktorského studia. Budou prezentovány projekty a možnosti mezinárodní spolupráce. Názornou formou budou postupně představeny následující témata:
1.týden: Představení výzkumných skupin a směrů na ÚCHPBT, přehled projektů, mezinárodních spoluprací a spolupráce s průmyslovou praxí. Zapojení ÚCHPBT v rámci CMV.
2.týden: Výzkumná skupina Potravinářská chemie a technologie - potravinářské technologie, zpracování přírodních surovin, materiálů a odpadů
3.týden: Potravinářská chemie a technologie - analýza potravin a jejich zdraví prospěšných složek, ale i kontaminantů, alergenů, aromatických látek a dalších složek.
4.týden: Potravinářská chemie a technologie - základy výživy, senzorická analýza, hygiena a legislativa potravin.
5.týde:n: Výzkumná skupina BIotechnologie a biomateriály - mikrobiální biotechnologie - bakteriální produkce bioplastů a jejich role v buňkách
6.týden: BIotechnologie a biomateriály - využití kvasinek a řas v biotechnologiích, produkce vitaminů, pigmentů, sterolů a dalších přírodních látek. Školní minipivovar.
7.týden: BIotechnologie a biomateriály - molekulární biotechnologie, práce s geneticky modifikovanými organismy.
8.týden: Výzkumná skupina Kosmetická chemie a bezpečnost - kosmetologie, využití přírodních látek v kosmetice, nanotechnologie
9.týden: Kosmetická chemie a bezpečnost - využití různých typů buněk k testování biologických účinků přírodních látek
10.týden: Kosmetická chemie a bezpečnost - využití lidských kultur ke stanovení bezpečnosti potravin a kosmetiky.
11. týden: Prezentace studentů doktorského studie - potravinářská chemie
12. týden: Prezentace studentů doktorského studie - biotechnologie
13. týden: Prezentace studentů doktorského studie - chemie přírodních látek, kosmetologie
13. týden: Prezentace studentů
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Učební cíle
V rámci seminární výuky bude postupně představeno zaměření ústavu a řešená témata všech tří specializací - Biochemická technologie, Potravinářská chemie a Chemie a analýza přírodních látek. Výzkum na ÚCHPBT je orientován do oblasti chemie, analýzy a technologie potravin a přírodních látek, využití biotechnologií a nanotechnologií při produkci moderních potravin a surovin a aplikace molekulárních biotechnologií k identifikaci a charakterizaci vybraných potravin a doplňků. Témata budou srozumitelnoým a názorným způsobem demonstrovat nejen vyučující, ale i studenti doktorského studia na ÚCHPBT.
Hlavním cílem předmětu je představit studentům náplň jejich budoucího zaměření, obsah studia zvoleného studijního programu a motivaci k zapojení do činnosti ústavu.
Zařazení předmětu ve studijních plánech