Detail projektu

Vybrané aspekty a trendy současných potravinářských věd

Období řešení: 1.3.2025 — 28.2.2026

Zdroje financování

Vysoké učení technické v Brně - Vnitřní projekty VUT

O projektu

V rámci DSP Potravinářská chemie budou řešeny práce studentů zaměřené vybraná aktuální témata a přístupy k výzkumu v rámci moderních potravinářských věd od zpracování potravin, surovin, odpadů i obalů přes rozvoj pokročilých instrumentálních a molekulárních technik k analýze autenticity, bezpečnosti a hygieny potravin a obsahu, účinku a stability aktivních látek. Při komplexním zpracování, využití a valorizaci odpadních surovin z potravinářství bude aplikován koncept cirkulární ekonomiky.

Označení

FCH-S-25-8818

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Útvary

Ústav chemie potravin a biotechnologií
- interní (1.1.2025 - 31.12.2025)
Fakulta chemická
- příjemce (1.1.2025 - 31.12.2025)

Výsledky

ŠLOSÁROVÁ, K.; IEREMENKO, A.; BUCHTÍKOVÁ, I.; PACASOVÁ, V.; BERGER, M.; DVOŘÁK, P.; OBRUČA, S. Impact of Genetic Deletions on the Biotechnological Potential and Stress Robustness of Caldimonas thermodepolymerans in PHA Production. book of abstracts. 1. 2025. p. 159-159. ISBN: ISBN 978-80-88307-24.
Detail

GERSPITZEROVÁ, N.; HOLUB, J.; MIKULÍKOVÁ, R.; MÁROVÁ, I. From red yeast to functional compounds: β-glucan isolation from Rhodotorula toruloides. 49th Annual Conference on Yeasts Programme & Abstracts. 34th Annual Conference on Yeasts, Book of abstracts. Slovenská republika: 2025. p. 52-52. ISSN: 1336-4839.
Detail

GERSPITZEROVÁ, N.; HOLUB, J.; ŠPAČKOVÁ, D.; OBRAČAJ, J.; MIKULÍKOVÁ, R.; MÁROVÁ, I. Isolating biologically active β-glucans from the red yeast Rhodotorula toruloides. Book of abstracts of the 12th International Conference on Chemical Technology. 1. Praha: AMCA, spol. s r.o., 2025. p. 150-151. ISBN: 978-80-88307-24-2.
Detail

KNAPOVSKÁ, P.; VÍTOVÁ, E.; TRENZOVÁ, K. Přírodní vs. syntetické: Jak brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus L.) ovlivňuje kvalitu želé cukrovinek. Sborník souhrnu sdělení. 1. 2025. s. 34-34.
Detail

TRENZOVÁ, K.; DIVIŠ, P.; KNAPOVSKÁ, P.; MALÍŠEK, J., SZOTKOWSKI, M. Vliv skladování na fyzikálně-chemickou stabilitu a aromatický profil lyofilizované kávy se smetanou. Sborník souhrnnů sdělení z 53. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2025. 2025. s. 33 ( s.)
Detail

BRÁZDA, V.; ŠISLEROVÁ, L.; KRATOCHVILOVÁ, L.; MONTI, P.; INGA, A. Yeast-based investigation of G-quadruplex influence on human transcription factors activity. 34th Annual Conference on Yeasts, Book of abstracts. 2025. p. 36-36. ISSN: 1336-4839.
Detail

OBRAČAJ, J.; HOLUB, J.; ČARNOKÁ, D.; ŠPAČKOVÁ, D.; GERSPITZEROVÁ, N.; MIKULÍKOVÁ, R.; MÁROVÁ, I. Effect of enriched lignocellulosic wastes as a primary nutritional source on the biomass quality of selected yeast strains. Book of abstracts of the 12th International Conference on Chemical Technology. 1st edition, April 2025. Vyšehradská 320/49, 128 00 Prague 2, Czech Republic: AMCA, spol. s r.o., 2025. p. 154-155. ISBN: 978-80-88307-24-2.
Detail

PACASOVÁ, V.; POULÍČEK, M.; ŠVEC, J.; ŠTĚTINA, J.; OBRUČA, S. Can hydrogen and bioplastics be combined?. Book of abstracts. 1. 2025. p. 154-155. ISBN: 978-80-88307-24-2.
Detail